Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αναπλάσεις

Αναπλάσεις σε Αθήνα, Ελευσίνα ,Φιλοθέη

Συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, όπου εξετάστηκαν και έλαβαν θετική γνωμοδότηση, μεταξύ άλλων, τα εξής πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα:

1.       Το σχέδιο ολοκληρωμένης προσβασιμότηταςκαι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βαδισιμότητας και του ποδηλάτου στον Δήμο Ελευσίνας στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ευρώπης 2021

 

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη αναδιοργάνωσης του αστικού χώρου της Ελευσίνας μέσα από ένα συνδυασμένο κυκλοφοριακό και πολεοδομικό σχεδιασμό που θα αναδείξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ως «πολιτιστική πρωτεύουσα Ευρώπης2021», προτείνονται παρεμβάσεις που αφορούν στη α) δημιουργία ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος, στη β)  δημιουργία ολοκληρωμένου, συνεκτικού και συνεχούς δικτύου κίνησης πεζών, γ) σε μονοδρομήσεις και δ) στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου κίνησης ποδηλάτου.

 

Η μελέτη που έλαβε τη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής αφορά σε παρεμβάσεις σε βασικούς οδικούς άξονες του Δήμου Ελευσίνας, οι οποίοι απορροφούν τους μεγαλύτερους φόρτους της περιοχής και είναι οι ακόλουθοι: Οδός Εθνικής Αντιστάσεως, Αρκαδίου, Αλκιβιάδου, Δήμητρος, Πίνδου, Ικονίου,Γρ. Λαμπράκη,Ελ. Βενιζέλου, Πλάτωνος, Ηρώων Πολυτεχνείου, Φουτρή, Μουρίκη, οδοί εντός του δακτυλίου των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου, Βενιζέλου, Εθν. Αντιστάσεως και Φρ. Φουτρή και εντός του τμήματος νοτίως της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου μεταξύ της Παγκάλου και του αρχαιολογικού χώρου, οι οδοί Κανελλοπούλου, Ωκεανίδων, η Ιερά Οδός και η οδός Παγκάλου. Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί σημειακές αστικές αναπλάσεις οι οποίες έχουν ως κύριο στόχο την αύξηση της αστικής φύτευσης και τηδημιουργία μικρών χώρων πρασίνου,ενώ η παρέμβαση περιλαμβάνει την προσθήκη αστικών καθιστικών, στοιχείων φωτισμού καθώς και την ενσωμάτωση στοιχείων νέων τεχνολογιών.

 

 

 

2.       Ηαρχιτεκτονική μελέτη«Αποκατάσταση πεζοδρόμων και πεζοδρομίων στοΕμπορικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων»

 

Η περιοχή παρέμβασης αφορά στην 1η Δημοτική Κοινότητα και περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Σοφοκλέους, Αιόλου, Γεωργίου Σταύρου, Σταδίου, Χρ. Λαδά, Ανθίμου Γαζή, Κολοκοτρώνη, Βουλής, Καρ. Σερβίας, Περικλέους, Αθηναΐδος και Αγίας Ειρήνης. Η παρέμβαση έρχεται να συμπληρώσει την Πιλοτική Παρέμβαση σε επιλεγμένη περιοχή του Εμπορικού Τριγώνου, η οποία ολοκληρώθηκε μεταξύ 2019-2020.

 

Το προτεινόμενο έργο αφορά σε συνολική έκταση περίπου 195 στρεμμάτων και περιλαμβάνει: την ανακατασκευή πλατειών (Αγ. Ειρήνης, Αγ. Γεωργίου Καρύτση, Αγ. Θεοδώρων, Ιερού Λόχου), τη δημιουργία νέων πεζόδρομων καθώς και την ανακατασκευή και συντήρηση  των υφιστάμενων πεζοδρόμων και πεζοδρομίων.

 

Οι βασικοί άξονες σχεδιασμού είναι η ενοποίηση με το δίκτυο των ήδη κατασκευασμένων πεζοδρόμων του Εμπορικού Τριγώνου, η αισθητική αναβάθμισή του, η επίδραση υλικών και φυτεύσεων στο μικροκλίμα της περιοχής, η ενίσχυση του πρασίνου και των χώρων στάσης καθώς και η βελτίωση της προσβασιμότητας. Στόχος του σχεδιασμού είναι η διεύρυνση του δημόσιου χώρου που αποδίδεται σε πεζούς με τη δημιουργία γραμμικών νησίδων με δέντρα, με χώρους στάσης με καθιστικά και φύτευση με φυτικά είδη της χώρας μας. Επίσης, η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία χώρων ποικίλων οπτικών γωνιών προς ιστορικά-διατηρητέα κτίρια, με την εναλλαγή σκιάς, φωτός, υδάτινων και φυτικών στοιχείων.

 

3.       H ανάπλαση, ανάδειξη και αξιοποίηση του Παιδικού Κήπου Φιλοθέης (Πικιώνη)επί των οδών Ελ. Βενιζέλου & Εθνικής Τραπέζης στη Φιλοθέη

 

Αφορά στην αποκατάσταση του παιδικού κήπου της Φιλοθέης που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη το 1961-1964. Ο κήπος αποτελείται από κτίσματα,παιχνίδια ιδιοκατασκευές (σαρακατσάνικη καλύβα, νησάκι με ξύλινα καθιστικά), χώρο ανάπαυσης, λιθόστρωτα μονοπάτια, γλυπτικό διάκοσμο κλπ., τα οποία λόγω της γήρανσης των υλικών, των φθορών, των μηχανικών καταπονήσεων και των τμηματικών επεμβάσεων, χρήζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης.

 

Σημειώνεται ότι ηεν λόγω αποκατάσταση θα γίνει με βάση τις αρχές που ορίζονται από τον Χάρτη της Βενετίας (το πλαίσιο κατευθυντήριων αρχών που διέπουν την θεωρία και κυρίως την πράξη της αποκατάστασης και της συντήρησης κάθε είδους Μνημείων), ενώ έχει εκπονηθεί και  εξειδικευμένη μελέτη συντήρησης.

Πανεπιστημίου: Μένει όπως έχει

Εγκαταλείπεται οριστικά όπως φαίνεται το έργο της ανάπλασης και πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου, με παράλληλη επέκταση του τραμ από το Σύνταγμα προς την πλατεία Αιγύπτου. Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την προσφυγή του πρώην προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Ιωάννη Αλαβάνου, και άλλων πολιτών που στρέφονταν κατά του έργου. Το ΣτΕ έκρινε παράνομη την απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου, με τις συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρου της Αθήνας. Οι δικαστές έκριναν ότι ο σχεδιασμός του έργου είναι μερικά αντίθετος με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Νέα "θα" για την Αθήνα

Με ένα πρόγραμμα 7 στρατηγικών στόχων, 18 αξόνων και 64 προτεινόμενων ενεργειών επιχειρείται συνολικά η αντιμετώπιση της υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας, προκειμένου η πρωτεύουσας της χώρας να αποκτήσει ένα νέο και περισσότερο φιλικό «πρόσωπο». Στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ), που αναμένεται να θεσμοθετηθεί σε ΚΥΑ εντός του προσεχούς διμήνου (Μάρτιος '14), πέραν των πολεοδομικών παρεμβάσεων, περιλαμβάνονται δράσεις οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020 όπως :

Αξιοποίηση ακινήτων του δημόσιου τομέα στο κέντρο της πόλης​ Δράσεις για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια​

Παρέμβαση στο κτιριακό απόθεμα

Απόσυρση​ παλαιών κτιρίων

Δράσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων του θεσμικού πλαισίου για τα διατηρητέα κτήρια και τις χρήσεις διατηρητέων κτηρίων​

Αναβάθμιση επιλεγμένων πλατειών και κοινόχρηστων χώρων​

Νέες πεζοδρομήσεις​ Αντιστροφή τάσης απομάκρυνσης επιτελικών δημόσιων φορέων από το κέντρο της Αθήνας​

Οριζόντια μέτρα στήριξης αγοράς ακινήτων στο κέντρο​

Κινητρα για ληφτινγκ στα αυθαίρετα

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατάρτιση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, που προβλέπει παροχή οικονομικού κινήτρου στους ιδιοκτήτες που εντάσσονται στις νέες ρυθμίσεις του νέου πολεοδομικού νομοσχεδίου, μαζί με τη νομιμοποίηση να κάνουν και «λίφτινγκ» στο αυθαίρετό τους. Η κοινή υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι:

* Ποσοστό έως 50% της δαπάνης, που θα αντιστοιχεί σε πιστοποιημένες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης είτε βελτίωσης της στατικής επάρκειας του κτηρίου, θα συμψηφίζονται με το πρόστιμο νομιμοποίησης.

* Το «μπόνους» για στατικές και ενεργειακές εργασίες στα υπό νομιμοποίηση αυθαίρετα θα καλύψει όλους τους ιδιοκτήτες που θα υπαχθούν για πρώτη φορά στο νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα (ν. 4178/13) και θα χορηγείται για κτήρια που αποδεδειγμένα έχουν ανεγερθεί προ του 2003.

* Δήλωση υλοποίησης των εργασιών, μαζί με προϋπολογισμό δαπάνης θα υποβάλλεται από ιδιώτη μηχανικό, κατά τη διαδικασία υπαγωγής του αυθαιρέτου στο νέο νόμο, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, ώστε μετά την αφαίρεση της δαπάνης εργασιών να διαμορφώνεται αναλόγως τόσο το ύψος του προστίμου όσο και το ύψος των δόσεων για την εξόφληση του εναπομείναντος προστίμου.

* Ο συμψηφισμός της δαπάνης εργασιών και του προστίμου θα ολοκληρώνεται με την κατάθεση τιμολογίων για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση, καθώς και για τη στατική επάρκεια του ακινήτου. * Η χορήγηση του «μπόνους» εργασιών θα καλύψει όλους τους ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στο νέο νόμο, όπως επίσης αναδρομικά και τους περίπου 30.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν ήδη καταθέσει δηλώσεις από τις 2 Σεπτεμβρίου 2013, που άρχισε η εφαρμογή του.

* Τα χρονικά όρια τόσο για την υποβολή δήλωσης εργασιών όσο και για την κατάθεση των τιμολογίων, μαζί με τεχνική έκθεση του μηχανικού, προς επιβεβαίωση υλοποίησής τους, θα είναι το ίδιο με το διάστημα εφαρμογής του νόμου για τα αυθαίρετα (ν. 4178/13), από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2015, συνολικής διάρκειας 18 μηνών.

Ληφτινγκ σε νησίδες

Την ανάπλαση και τον καθαρισμό των νησίδων στις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες του αττικού λεκανοπεδίου ξεκινά με εντατικό ρυθμό η Περιφέρεια Αττικής. Συνολικά θα αναμορφωθούν 600 χιλιόμετρα νησίδων που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα πρασίνου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κλαδέματα, δίκτυα ποτίσματος, συντήρηση των φυτών και φύτεμα νέων, καθαρισμούς, αποκομιδή και μεταφορά των κλαδιών και των σκουπιδιών, φυτοπροστασία, λίπανση, αντιμετώπιση πυρκαγιών, αποψιλώσεις ξερών χόρτων, απομάκρυνση πεσμένων δέντρων κ.ά. Ήδη συνεργεία εργάζονται α στα εξής σημεία:

* από Σταυρό Αγίας Παρασκευής προς τη Λεωφ. Λαυρίου

* στη Λεωφ. Μεσογείων από το Σταυρό προς την Αθήνα

* στη Λεωφ. Βουλιαγμένης από την Ηλιούπολη προς τη Γλυφάδα

* στο ύψος του ΣΕΦ: στον κόμβο του Κηφισού με την παραλιακή

* στην παλιά παραλιακή από ΣΕΦ προς Αθήνα

* Λεωφ. Αθηνών (Καβάλας) από Σπύρου Πάτση προς Χαϊδάρι

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki