Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Newsfeeds

Δεκάδες εκατομμύρια για νοίκια

Το Δημόσιο εξακολουθεί να δαπανά υψηλά ποσά για μισθώματα γραφείων την στιγμή που θα μπορούσε να αξιοποιεί ορισμένα από τα ιδιόκτητα κτήριά του.

Ενδεικτικά:

- το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει, ετησίως, ποσό της τάξης των 24 εκατ. ευρώ σε μισθώματα, την ώρα που θα μπορούσε να στεγάζει τις υπηρεσίες του στα πολυάριθμα ιδιόκτητα κτήρια που διαθέτει.

-Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, χωρίς το τέως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (που προστέθηκε σε αυτό), στεγάζονται σε 19 διαφορετικά κτήρια (από αυτοτελή κτήρια έως και διαμερίσματα). Από αυτά τα 16 βρίσκονται στην Αθήνα και τα 3 είναι στη Θεσσαλονίκη. Για τους χώρους αυτούς το Δημόσιο καταβάλλει για μισθώματα, 2 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

-Για 22 αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα πληρώνονται μισθώματα ύψους 22 εκατ. ευρώ.

-Η Βουλή πληρώνει κάθε μήνα περίπου 100.000 ευρώ για την εκμίσθωση γραφείων.

-Το κτήριο "Κεράνη", συνολικού εμβαδού 42.300 τ.μ. παραμένει άδειο. Το Δημόσιο το αγόρασε προς 35 εκατ. ευρώ το 1998, ενώ αντίστοιχο περίπου ποσό δαπάνησε για την μετατροπή του σε κτήριο γραφείων. Κατά καιρούς σχεδιαζόταν να μεταφερθούν εκεί το προσωπικό του υπουργείου Περιβάλλοντος και τα δικαστήρια του Πειραιά, ωστόσο κανένα σχέδιο δεν καρποφόρησε.

Ο Πάτροκλος και το ΣτΕ

Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) που βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο, μαζί με την νεοϊδρυθείσα εταιρεία Ελληνικών συμφερόντων «Πάτροκλος Κτηματική Ε.Π.Ε.» προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας (οικογένεια Γιατράκου) κατά την τελευταία διετία έχουν προσφύγει ακόμη δύο φορές στο ΣτΕ για το ζήτημα των δεσμεύσεων που έχει δεχθεί ο Πάτροκλος. Ειδικότερα, με την προσφυγή τους ζητούν να ακυρωθεί η από 4.5.2015 απόφαση του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, καθώς δεν τους επιτρέπει να πουλήσουν την βραχονησίδα στην επίμαχη εταιρεία.Η εν λόγω εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει τον Πάτροκλο, αλλά λόγω των πολλών δεσμεύσεων που έχει η βραχονησίδα δεν μπορεί να αγοραστεί και να μεταβιβαστεί η κυριότητά της.

Επτά χρόνια μιζέριας

Με 18,5% η ελληνική πρωτεύουσα διαθέτει τα περισσότερα «κουφάρια» σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και συγκεκριμένα μεταξύ 23 ευρωπαϊκών πόλεων που περιλαμβάνονται στην έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων. Σε ανάλυσή επισημαίνεται ότι η αγορά γραφείων της Αθήνας διανύει τον έβδομο διαδοχικό χρόνο ύφεσης, με τη ζήτηση να παραμένει χαμηλή, γεγονός που εξηγεί και τα πολλά άδεια γραφεία. Ταυτόχρονα, οι νέες αναπτύξεις κτιρίων γραφείων είναι προς το παρόν «παγωμένες», εν αναμονή της βελτίωσης του κλίματος. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το απόθεμα των κενών γραφείων πρώτης κατηγορίας της Αθήνας είναι κάτω από 10%, δείγμα του ότι τα ποιοτικότερα γραφεία είναι και ευκολότερο να προσελκύσουν χρήστες. Μετά την Αθήνα, στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Αμστερνταμ, με το ποσοστό των κενών γραφείων να διαμορφώνεται σε 16,1%, ενώ έπονται το Δουβλίνο με 13,5%, η Βαρσοβία με 13,4% και η Μαδρίτη με 13,23%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Μιλάνο, με ποσοστό κενών γραφείων της τάξεως του 13%. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό κενών γραφείων εντοπίζεται στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, με μόλις 3,8%, ενώ ακολουθούν κατά σειρά το Βερολίνο με 4,3% και η Στοκχόλμη με 5,75%. Μάλιστα, το Γουέστ Εντ είναι και η ακριβότερη αγορά, καθώς το ετήσιο κόστος ενοικίασης διαμορφώθηκε σε 1.765 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο στις τιμές ενοικίασης κατέγραψε το Δουβλίνο με 34,5% σε 538 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολούθησε η συνοικία Λα Ντεφόνς του Παρισιού, όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 17,84% σε 535 ευρώ/τ.μ. ετησίως.

Πρωταθλητές στα κενά

Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Savills, το ποσοστό των κενών γραφείων στην αγορά της Αθήνας άγγιξε το 18,5% με το πέρας του φετινού πρώτου τριμήνου, όντας το υψηλότερο πανευρωπαϊκά και συγκεκριμένα μεταξύ 23 ευρωπαϊκών πόλεων. Μετά την Αθήνα, το υψηλότερο ποσοστό διαθεσιμότητας κενών γραφείων διαθέτει το Αμστερνταμ με 16,1%, ενώ έπονται το Δουβλίνο με 13,5%, η Βαρσοβία με 13,4% και η Μαδρίτη με 13,23%. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Μιλάνο, με ποσοστό κενών γραφείων της τάξεως του 13%. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό κενών γραφείων απαντάται στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου, με μόλις 3,8%, ενώ ακολουθούν κατά σειρά το Βερολίνο με 4,3% και η Στοκχόλμη με 5,75%. Στη σχετική ανάλυσή της η Savills επισημαίνει ότι η αγορά γραφείων της Αθήνας διανύει τον έβδομο διαδοχικό χρόνο ύφεσης, με τη ζήτηση να παραμένει χαμηλή, γεγονός που εξηγεί και τα πολλά άδεια γραφεία. Ταυτόχρονα, οι νέες αναπτύξεις κτιρίων γραφείων είναι προς το παρόν «παγωμένες», εν αναμονή της βελτίωσης του κλίματος.

Η "κατάρα" των ουρανοξυστών

Υπάρχει η κατάρα των υψηλών κτιρίων. Τι ξέρετε ; Μάλλον όχι. Ε, λοιπόν λένε ότι όταν κτίζεται ένα κτίριο που σπάει το ρεκορ ύψους στη συγκεκριμένη αγορά , τότε αυτό είναι ένα ασφαλές σήμα για μία βουτιά της οικονομίας. Το Empire State Building άνοιξε το 1931,παίρνοντας το τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, προηγουμένως κτιστεί ο ουρανοξύστης στους 40 δρόμους της Wall Street και το κτίριο της Chrysler . Όλα αυτά τα νέα κτίρια σχεδιάστηκαν πριν από το κραχ του 1929, και άνοιξαν όταν η Μεγάλη Ύφεση είχε αρχίσει. Οι δύο πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου άνοιξαν το 1972 και ο 1973, και το Sears Tower (έκτοτε ονομάστηκε Willis Tower), άνοιξε το 1974. Τότε η οικονομία των ΗΠΑ είχε υποστεί μια περίοδο αυξανόμενης ανεργίας και πληθωρισμού. Στην Μαλαισία το Petronas Towers άνοιξε το 1998, ακριβώς όταν ξέσπασε η κρίση της Ν.Α. Ασίας.Στο Ντουμπάι ο υψηλότερος ουρανοξύστης άνοιξε το 2010, λίγο μετά την θεαματική συντριβή της αγοράς ακινήτων της περιοχής. Ακόμα και στην Ιαπωνία η κρίση της δεκαετίας του ΄80 συνδιάζεται με την έξαρση της κατασκευής τεράστιων κτιριακών έργων. Στο Βέγκας το Mandalay Bay Resort που θεωρείται ένα από τα 10 πιο ακριβά κτίρια του κόσμου. χτίστηκε στην κρίση κατοικίας στις ΗΠΑ. Ποιο θα είναι το επόμενο ; Οι υποστηρικτές της θεωρίας μιλάνε για τον Shanghai World Financial Center . Στην Κίνα πάντως μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, θα έχει ολοκληρωθεί το 40% όλων των νέων ουρανοξύστες του κόσμου που βρίσκονται υπό κατασκευή!!!.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki