Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Επιχειρήσεις

Ελαφρύνσεις με ξένες πλάτες

Με αφορμή όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, η ΠΟΜΙΔΑ δηλώνει ότι θεωρεί απαράδεκτη κάθε σκέψη για αδιάκριτη παράταση των υποχρεωτικών μειώσεων σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών μισθώσεων, ακόμη και επιχειρήσεων που θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας, ενόσω η ίδια, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας (ΕΣΑ), έχει προτείνει την μόνη αρμόζουσα λύση.

 

Σε ανακοίνωση της η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει :"Ένα μέτρο εκτάκτου χαρακτήρα που μετέφερε ουσιαστικά το βάρος της -αναγκαίας - στήριξης των επιχειρήσεων, αντί από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως όλα τα άλλα μέτρα στήριξης, στους ιδιοκτήτες της επαγγελματικής τους στέγης, τείνει δυστυχώς να μονιμοποιηθεί, με μοιραία αποτελέσματα για χιλιάδες ιδιοκτήτες που υφίστανται νέα υποχρεωτική μείωση εσόδων χωρίς αντίστοιχο περιορισμό των φορολογικών τους υποχρεώσεων, χωρίς καμιά έστω και στοιχειώδη εξασφάλιση για την είσπραξη του υπολοίπου των οφειλομένων μισθωμάτων, και το χειρότερο όλων, λόγω της εξ αυτού αναβίωσης του φαινομένου «Δεν Πληρώνω»….

 

Γι΄αυτό η διατύπωση έστω και σκέψεων για παράταση του μέτρου της αναγκαστικής μείωσης και κατά το Σεπτέμβριο, μήνα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, δίκαια προκαλεί την έντονη αγανάκτηση των πληττόμενων ιδιοκτητών από όλη τη χώρα οι οποίοι τις ημέρες αυτές καλούνται να ανταποκριθούν με απόλυτη συνέπεια στις πολλαπλές φορολογικές τους υποχρεώσεις διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες σκληρότατες συνέπειες.

 

Η εμμονή στην αναγκαστική μείωση ενοικίων, που αν συνεχιστεί θα μας οδηγήσει μοιραία στον προθάλαμο ενός νέου «ενοικιοστασίου» δημιουργεί έντονα ερωτηματικά για την σκοπιμότητά της, δεδομένου ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται να αναγνωρίζει την λογική της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ, που δίνει απάντηση και λύση στο πρόβλημα. Πρόταση που προβλέπει να αφεθούν ελεύθερες οι δύο πλευρές, να προχωρήσουν σε αμοιβαία αποδέκτες συμφωνίες εκεί που αυτές είναι πράγματι αναγκαίες, με κίνητρο την φορολογική επιστροφή τουλάχιστον του 30% του ποσού των οικειοθελών μειώσεων.

 

Επίσης κρίνεται ως ιδιαίτερα προκλητικό και απαράδεκτο η συνεχιζόμενη αυτή αφαίμαξη των ιδιοκτητών ακινήτων να προβάλλεται δημοσίως ως «παροχή» του Κράτους προς τους επιχειρηματίες ενώ πρόκειται για αναγκαστική απαλλοτρίωση των εισοδημάτων τους υπέρ τρίτων, χωρίς πλήρη αποζημίωση, όπως ορίζει το Σύνταγμα."

Στο τοίχο ελληνικές κατασκευαστικές

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες (24 Οκτωβρίου) αναφέρει ότι όσες εταιρείες έχουν συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, σε συμπράξεις για τη στρέβλωση του ανταγωνισμού (καρτέλ) ενδέχεται να αποκλείονται από διαγωνισμούς δημοσίων έργων, για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο είναι ότι στην απόφαση αναφέρεται ότι η περίοδος αποκλεισμού δεν θα υπολογίζεται πλέον με βάση την ημερομηνία τέλεσης του αδικήματος για το οποίο έχουν καταδικαστεί οι εταιρείες, αλλά με βάση εκείνη της δημοσίευσης της απόφασης (είτε του δικαστηρίου είτε της αρμόδιας επιτροπής ανταγωνισμού της εκάστοτε χώρας).

 

Στην περίπτωση του περίφημου καρτέλ των κατασκευών στην Ελλάδα, η ημερομηνία αυτή είναι ο Σεπτέμβριος του 2017, όταν δημοσιεύθηκε στο σχετικό ΦΕΚ η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, βάσει της οποίας οι περισσότερες εταιρείες της ανώτατης εργοληπτικής τάξης αποδέχθηκαν όσα τους καταλογίζονταν και συναίνεσαν στην καταβολή των σχετικών προστίμων, με αποκορύφωμα τα 38,5 εκατ. ευρώ, που πλήρωσε ο όμιλος «Ελλάκτωρ», το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα.

 

 

Παράλληλα, όπως προκύπτει από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οι εταιρείες που έχουν εμπλακεί και έχουν καταδικαστεί σε υποθέσεις στρέβλωσης του ανταγωνισμού μπορούν μεν να διεκδικούν νέες συμβάσεις (κατά τα τρία χρόνια από την έκδοση των σχετικών καταδικαστικών αποφάσεων), αλλά μόνον εφόσον κατορθώνουν να αποδεικνύουν στις αναθέτουσες αρχές ότι έχουν λάβει επαρκή μέτρα για τη μη επανάληψη των σχετικών πρακτικών. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα αποδεικτικά αυτά στοιχεία δεν θα πρέπει να είναι μόνον η ενεργός συνδρομή στην έρευνα των κατά τόπους επιτροπών ανταγωνισμού και η αποδοχή και ασφαλώς έγκαιρη πληρωμή των σχετικών προστίμων, αλλά απαιτεί- ται και σειρά άλλων μέτρων, τεχνικού και οργανωτικού χαρακτήρα, όπως επίσης και αποζημίωση για τις προκληθείσες ζημίες (πέραν του προστίμου που έχει ήδη επιβληθεί). Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχουν διακοπεί όλοι οι δεσμοί με πρόσωπα ή οργανισμούς που εμπλέκονται στην παράνομη συμπεριφορά, να έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα αναδιοργάνωσης προσωπικού, να έχουν τεθεί σε εφαρμογή συστήματα υποβολής εκθέσεων και ελέγχου, να έχει δημιουργηθεί δομή εσωτερικού ελέγχου για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης και να έχουν εγκριθεί εσωτερικοί κανόνες ευθύνης και αποζημίωσης. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προέκυψε στο πλαίσιο της αντιδικίας των γερμανικών εταιρειών Vossloh Laeis GmbH κατά Stadtwerke München GmbH.

 

 

Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στους εν εξελίξει διαγωνισμούς δημοσίων έργων, την πλειονότητα των οποίων διεκδικούν αυτήν την περίοδο εταιρείες που έχουν εμπλακεί και έχουν αποδεχθεί το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως η«Ακτωρ», η J&P-Αβαξ, η ΤΕΡΝΑ και η Intrakat.

 

Με βάση την υφιστάμενη νομολογία που απαιτεί πλέον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα πρέπει οι αναθέτουσες αρχές να ζητήσουν και να λάβουν επαρκείς αποδείξεις ότι έχουν εφαρμοστεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα από τις εταιρείες που διεκδικούν τα έργα, προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή τους.

 

Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα κι αν προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης των σχετικών έργων, θα είναι εφικτός ο αποκλεισμός των μειοδοτών σε πιθανή προσφυγή από εταιρείες του ανταγωνισμού που δεν συμμετείχαν στο περίφημο «καρτέλ».

Υπόθεση μεγάλων

Επενδύσεις συνολικού ύψους 237 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιήσει στην αγορά ακινήτων από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), εκ των οποίων πάνω από 184 εκατ. ευρώ αφορούσαν επαγγελματικά ακίνητα εισοδήματος (κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις κτλ.). Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα των ευκαιριών που παρουσιάζει η εγχώρια αγορά ακινήτων, παρότι τα πραγματικά ποιοτικά ακίνητα με φερέγγυους μισθωτές παραμένουν δυσεύρετα. Αν υπήρχαν περισσότερα ακίνητα αυτής της κατηγορίας, οι επενδύσεις θα ήταν πολλαπλάσιες, εκτιμούν στελέχη της αγοράς ακινήτων. Το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον του κλάδου των ακινήτων επιβεβαιώνεται και από τη συνεχή προσθήκη νέων ΑΕΕΑΠ. Η επόμενη, που αναμένεται να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο ΧΑΑ, πρόκειται να είναι η Briq Properties του ομίλου Quest, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων γραφείων και αποθηκών, συνολικής αξίας 28 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την κ. Αννα Αποστολίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, δρομολογείται η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας μέσω απόσχισης κλάδου, μείωσης μετοχικού κεφάλαιο της Quest και εισφοράς σε είδος. Παράλληλα, η κ. Αποστολίδου προανήγγειλε και την πραγματοποίηση νέων αγορών ακινήτων για τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της εταιρείας, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα προχωρήσει και η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, κυρίως με ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Αποστολίδου ανέφερε ότι η έμφαση της Briq Properties θα είναι τα επαγγελματικά ακίνητα εισοδήματος. Εν τω μεταξύ, η εισροή νέων εταιρειών στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ συνεχίζεται, καθώς την Πέμπτη, οι μέτοχοι της γενικής συνέλευσης της Κλουκίνας - Λάππας, που ελέγχει, μεταξύ άλλων, την αλυσίδα καταστημάτων Mothercare, ενέκριναν τη σύσταση επενδυτικής εταιρείας ακινήτων.

Υπόθεση των μεγάλων

Μεγάλη κινητικότητα σημειώθηκε από τις ΑΕΕΑΠ, ιδίως την Grivalia Properties. Στις αρχές του 2016, η εισηγμένη επένδυσε 11,25 εκατ. ευρώ για την αγορά γραφειακών χώρων επιφάνειας 4.000 τ.μ. επί της Λ. Βασ. Σοφίας. Αντίστοιχα, τον προηγούμενο Οκτώβριο προχώρησε σε συνεργασία μέσω κοινοπρακτικού σχήματος με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate. Αντικείμενό της θα είναι η επένδυση ύψους 14 εκατ. ευρώ για την αγορά και ανακατασκευή των παλαιών εγκαταστάσεων της «Παπαστράτος» στον Πειραιά σε ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων. Πιο πρόσφατα προχώρησε στην απόκτηση έναντι 15 εκατ. ευρώ του Arcania Business Centre, ενός συγκροτήματος γραφείων συνολικής επιφάνειας 19.700 τ.μ., στην οδό Αμαρουσίου-Χαλανδρίου 18-20. Με τη σειρά της, η Εθνική Πανγαία δαπάνησε περί τα 15 εκατ. ευρώ για την απόκτηση εμπορικών καταστημάτων και γραφείων, μεταξύ των οποίων και δύο κτίρια στην Πάτρα, τα οποία θα μετατραπούν σε φοιτητικές κατοικίες και ξενοδοχείο, αντίστοιχα. Σημαντική κίνηση κρίνεται και η απόκτηση κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι (Λ. Κηφισίας) επιφάνειας 6.500 τ.μ. από την εταιρεία ΒΒ Energy, αντί ποσού 8,25 εκατ. ευρώ. Τα ξενοδοχεία βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των επενδυτών το 2016, με το Hilton να αλλάζει χέρια αντί 144 εκατ. ευρώ, περνώντας υπό τον έλεγχο της κοινοπραξίας ΤΕΜΕΣ και της τουρκικής D-Marine Investments Holding B.V. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και τυπικά η απόκτηση του συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης αντί 400 εκατ. ευρώ από το αραβικών συμφερόντων fund AGC Equity Partners. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί και η απόκτηση κτιρίου της OTE Estate στην οδό Σταδίου 15 και Ανθιμου Γαζή. Αγοραστής ήταν ο ομογενής επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου, αντί τιμήματος που τοποθετείται στα 17 εκατ.

Έδωσαν τα χέρια

Συμφωνία με την Varde Partners υπέγραψε η Lamda Development στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής της για ισχυροποίηση της θέσης της στον χώρο του real estate. Ειδικότερα, η εταιρεία Lamda Development υπέγραψε συμφωνία με τη Värde Partners (μέσω θυγατρικής της) (εφεξής «Värde») για την είσοδό της Värde στο μετοχικό κεφάλαιο της νεοϊδρυθείσας θυγατρικής εταιρείας LAMDA MALLS A.E., η οποία κατέχει τις μετοχές των εταιρειών LAMDA Δομή Α.Ε. και Πυλαία Α.Ε. και στις οποίες ανήκουν τα Εμπορικά Κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos, αντίστοιχα. H Varde θα καταβάλει το ποσό των 61,3 εκ. ευρώ για την απόκτηση του 31,7% της LAMDA MALLS Α.Ε., ενώ προτίθεται να υποστηρίξει την επέκταση της εταιρείας μέσω εξαγορών και νέων αναπτύξεων ακινήτων εμπορικού χαρακτήρα. Η καταβολή του ως άνω τιμήματος της συναλλαγής θα ολοκληρωθεί μόλις υλοποιηθούν οι σχετικές προϋποθέσεις, που αναφέρονται στα συμβατικά κείμενα και αφορούν κυρίως στις απαραίτητες εγκρίσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων. Η αρχική αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της νεοϊδρυθείσας εταιρείας LAMDA MALLS A.E. ανέρχεται σε 331 εκ. ευρώ. Η Lamda Development δεσμεύεται να ενημερώνει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε νέα εξέλιξη αναφορικά με την ως άνω συμφωνία. Η Värde Partners είναι διεθνής διαχειριστής εναλλακτικών επενδύσεων και έχει επενδύσει περισσότερα από 45 δισ.ευρώ, σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και στοιχεία ενεργητικού, που περιλαμβάνουν ακίνητη περιουσία, εταιρικές χορηγήσεις, μεταφορές και υποδομές. Η Varde Partners ενεργεί ως sponsor και διαχειρίζεται ένα σύνολο ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στα οποία συμμετέχουν διεθνείς επενδυτές, μεταξύ των οποίων ιδρύματα, κληροδοτήματα, συνταξιοδοτικά σχήματα, ασφαλιστικές εταιρείες, λοιποί θεσμικοί επενδυτές και ιδιώτες πελάτες. Στην τρίτη δεκαετία λειτουργίας της, η Värde Partners απασχολεί 250 άτομα με κύρια γραφεία στη Μινεάπολη, στο Λονδίνο και στη Σιγκαπούρη και διάφορα γραφεία ανά τον κόσμο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki