Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Με αντικειμενική 2,5 δισ. πωλείται 350 εκατ.

Η υπόθεση του ΑΣΤΕΡΑ Βουλιαγμένης , είναι μία τυπική περίπτωση , κρατικής αυθαιρεσίας η οποία ξεκίνησε την δεκαετία του ΄60 και ολοκληρώνεται σήμερα. Το 1971 η χούντα πούλησε τμήμα της έκτασης (190 στρέμματα) στη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας ΑΞΕ Αστήρ, έναντι του εξευτελιστικού τιμήματος των 50 εκατ. δρχ. Στη συνέχεια, με πλήθος Προεδρικών Διαταγμάτων, επιχειρήθηκε να ενταχθεί η χερσόνησος στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και να λάβει όρους δόμησης. Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε την επικαρπία και των υπολοίπων 111 στρεμμάτων στην ΑΞΕ Αστήρ, ενώ και η μαρίνα επίσης περιήλθε στη διαχείριση του Αστέρα. Τα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση και τη δόμηση ολόκληρης της χερσονήσου προσέκρουαν μέχρι σήμερα στην περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και στις συνταγματικές δεσμεύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ΓΠΣ Βουλιαγμένης (ΦΕΚ 1129Δ/24-12-97), η χερσόνησος βρίσκεται εκτός ΓΠΣ και εκτός σχεδίου πόλης. Με το Π.Δ. 1-3-2004 (ΦΕΚ 254Δ/2004) επίσης, το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης χαρακτηρίστηκε περιοχή απολύτου προστασίας, με δασικές εκτάσεις και αρχαιολογικούς χώρους, και επιτράπηκε αποκλειστικά και μόνο η ανακαίνιση των υφισταμένων τριών ξενοδοχείων του Αστέρα. Τον Απρίλιο το 2013 η έκταση των 111 στρεμμάτων, της οποίας την κυριότητα έχει το Ελληνικό Δημόσιο, περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ. Μαζί με τα 190 στρέμματα της Εθνικής Τράπεζας, τη μαρίνα και τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης εκποιείται με διαδικασία που μεθοδεύτηκε εν κρυπτώ, χωρίς την κοινοποίηση της σχετικής προκήρυξης σε κανέναν ενδιαφερόμενο φορέα, παρά μόνον στους συμμετέχοντες επιχειρηματικούς ομίλους! Εν προκειμένω, παραβιάστηκε κατάφωρα η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ, που προβλέπει την υποχρεωτική διαβούλευση με τους πολίτες.

Σε ερωτήματα που υποβλήθηκαν στον ιστότοπο του ΤΑΙΠΕΔ, απαντήθηκε ότι επιτρέπεται να ανεγερθούν κατοικίες 8.600 τ.μ.. Λίγες μόνο μέρες πριν την υποβολή των προσφορών για τη Β' φάση του διαγωνισμού, αναρτήθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στην οποία προτείνεται ΕΣΧΑΔΑ (ειδικό χωροταξικό σχέδιο) με πρόβλεψη για ανέγερση πολυτελών κατοικιών 39.500 τ.μ.! Τα δύο από τα τρία κτήρια του ξενοδοχείου μπορούν να κατεδαφιστούν, για να ανεγερθούν κατοικίες που θα καταλαμβάνουν περισσότερα από 100 στρέμματα (προβλέπεται υποχρεωτικά ιδιόχρηστος χώρος για κάθε κατοικία, τριπλάσιος από το εμβαδόν της), εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, κέντρα αναψυχής, αγκυροβόλιο, να διπλασιαστεί η έκταση και η δόμηση στη μαρίνα κ.λπ. Μια νέα πόλη δηλαδή, ένα γκέτο πλουσίων, μέσα στη δασική έκταση και τους αρχαιολογικούς χώρους και δίπλα στη θάλασσα. Και δεν σταματούν μόνο εδώ. Η πρόσβαση στον αιγιαλό και τους αρχαιολογικούς χώρους, που χαρακτηρίστηκαν μάλιστα με πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ ως Ζώνη Α' απολύτου προστασίας, θα ελέγχεται από τους επενδυτές, γιατί ο κοινόχρηστος δρόμος γίνεται ιδιωτικός και ιδιόχρηστος. Μαζί με τον αιγιαλό, η συνολική έκταση ξεπερνά τα 500 στρέμματα. Η αντικειμενική αξία της έκτασης είναι 8.500 ευρώ/τ.μ. Δηλαδή ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ. Έχει διαρρεύσει ότι το τίμημα θα κυμαίνεται γύρω στα 350 εκατ. ευρώ. Από αυτά το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει το 20%, ενώ κατέχει το 40% της έκτασης.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα ζημιωθεί και για δύο επιπλέον λόγους. Στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις για προσέλκυση επενδυτών. Δεδομένου μάλιστα ότι μεγάλο τμήμα του ξενοδοχείου θα κατεδαφιστεί, είναι βέβαιο ότι τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου θα μειωθούν. Επίσης, ο μνημονιακός νόμος υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να εκτελεί κατά προτεραιότητα, με δικά του έξοδα, όλα τα συνοδευτικά έργα οδοποιίας, δικτύων ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευσης κ.λπ. και, αν κριθεί απαραίτητο να απαλλοτριώσει τμήμα της έκτασης ή παράπλευρες εκτάσεις, να το κάνει με το 100% της αντικειμενικής, δηλαδή εν προκειμένω με 8.500 ευρώ/τ.μ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki