Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το Τέλος γονατίζει και τις εταιρίες ακινήτων

Χάος επικρατεί στις εταιρίες που έχουν εμπορικά ακίνητα λόγω της προοπτικής καταβολής του Τέλους. Κάποιες από αυτές αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, αφού πρώτον ο δανεισμός τους ξεπερνάει την αξία των ακινήτων τους και δεύτερον τα έσοδά τους είναι μικρότερα από τα έξοδα. Συνεπώς, μεγάλα βάρη θα επωμιστούν όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που έχουν ως αποκλειστική δραστηριότητα την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας και όσες από άλλους κλάδους έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, όπως οι τράπεζες (Εθνική), ο ΟΤΕ, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ κ.λπ. Οι εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών που δραστηριοποιούνται ευρύτερα στον χώρο των ακινήτων είναι οι Μπάμπης Βωβός, Eurobank Properties, Κέκροψ, Lamda Development, Alpha Αστικά Ακίνητα, Pasal, Trastor, Reds (πρώην Καμπάς) και MIG Real Estate. Ορισμένες από τις παραπάνω εταιρείες είναι ΑΕΕΑΠ, δηλαδή έχουν αποκλειστικό σκοπό την επένδυση σε ακίνητα και η λειτουργία προβλέπεται από τον Ν. 2.778/1999. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών αγωνιούν για το πώς τελικά θα εφαρμοστεί το μέτρο (σε ποια τετραγωνικά θα αναλογεί, εάν θα συμπεριληφθούν οι κοινόχρηστοι ιδιωτικοί χώροι, τα πάρκινγκ που λειτουργούν συμπληρωματικά στα εμπορικά κέντρα, είναι μερικές από τις απορίες που δεν έχουν διευκρινιστεί). Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες περιπτώσεις εταιρειών με μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, μεγάλα ποσά. Το τι ακριβώς θα πληρώσουν θα εξαρτηθεί από την οριστικοποίηση των όρων.

*Η Eurobank Properties είναι η μεγαλύτερη Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας στην Ελλάδα. Μόνο στην Ελλάδα διαθέτει 48 ακίνητα με μεικτή ενοικιαζόμενη επιφάνεια 281.357 τ.μ.

*Η Lamda Development, Είναι συν-ιδιοκτήτρια -μαζί με την HSBC Property Investments Ltd- του The Mall Athens, του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στην Ελλάδα, με μεικτή ενοικιαζόμενη επιφάνεια 58.000 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης εκμεταλλεύεται κι άλλα εμπορικά κέντρα, όπως το Mediterranean Cosmos (Θεσσαλονίκη) και το Golden Hall (Μαρούσι), την ιδιοκτησία των οποίων έχουν το Πατριαρχείο και τα Ολυμπιακά Ακίνητα αντίστοιχα. Επίσης είναι κάτοχος κτιρίων γραφείων, ενοικιαζόμενης επιφάνειας 14.000 τ.μ., και άλλων ακινήτων σε ακριβές περιοχές (Κηφισιά, Μαρούσι, Σύνταγμα).

*Ιδιαίτερα εκτεθειμένες στο τέλος ακινήτων είναι οι εταιρείες Μπάμπης Βωβός και Pasal (δεν είναι ΑΕΕΑΠ). Η Μπάμπης Βωβός διαθέτει κτίρια επιφάνειας 68.718 τ.μ. και υπό κατασκευή 142.592 (συμπεριλαμβάνεται το εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό, το οποίο έχει σταματήσει). Η εταιρεία έκανε μεγάλο άνοιγμα με το παραπάνω έργο και επιβαρύνεται με δάνεια ύψους 536 εκατ. ευρώ. Η Pasal έκανε μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο και μαζί με τις θυγατρικές της διαθέτει προς εκμετάλλευση επιφάνεια 111.053 τετραγωνικών μέτρων, από την οποία το μεγαλύτερο μέρος (58.136 τ.μ.) είναι του νεόδμητου (εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2008) εμπορικού κέντρου Athens Heart στην οδό Πειραιώς. Μάλιστα τα 27.000 τετραγωνικά μέτρα από τα 58.136 του Athens Heart είναι τρία υπόγεια πάρκινγκ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki