Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ποιές περιοχές κτυπα δυνατά η κρίση

Η κρίση κτυπά κυρίως την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη όπου οι τιμές των κατοικιών καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες σε σύγκριση με τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεση του , το realestatenews.gr , από το 2008 μέχρι το 2011(εννεάμηνο) οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν:

*13,1% , στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής

*17,7%, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης

*8,9% στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας (Λάρισα, Ηράκλειο, Πάτρα κα).

Αν και τα στοιχεία, αφορούν σε μέσους όρους τιμών και δεν απεικονίζουν την επιμέρους πτώση σε τοπικές αγορές (δήμους και δημοτικά διαμερίσματα) όπου η υποχώρηση την ίδια περίοδο προσεγγίζει και το 30% εντούτοις είναι ενδεικτικά των τάσεων που επικρατούν στην αγορά.

«Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών σε Αττική και Θεσσαλονίκη συνδέεται κατά κύριο λόγο με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας που επικρατούν στις συγκεκριμένες αγορές αλλά και με το μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων εμπορίου και βιομηχανίας-βιοτεχνίας που ανέστειλαν ή περιόρισαν την δραστηριότητα τους κατά την περίοδο αυτή. Αντίθετα , η πιο συγκρατημένη υποχώρηση των τιμών στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας είναι σε άμεση συνάρτηση με την δομή της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας ανεργία από το 2008 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 12-13 ποσοστιαίες μονάδες σε αντίθεση με τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα όπου αύξηση της ανεργία είναι μέχρι 9 ποσοστιαίες μονάδες.» , σχολίαζε χαρακτηριστικά οικονομικός αναλυτής που επεξεργάστηκε τα στοιχεία αυτά.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki