Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Με το χέρι στο πορτοφόλι

Οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών, σε ό,τι αφορά την Εφορία, ξεκινούν ουσιαστικά από το τέλος του τρέχοντος μηνός και εκτείνονται ουσιαστικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

 

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να είναι συνεπείς, να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών ή να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα και να πληρώσουν σε άτοκες δόσεις τον φόρο. Υπάρχει, όμως, και μία ακόμη επιλογή με βάση την οποία όσοι έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο θα τύχουν και έκπτωσης.

 

Οι επιλογές για την πληρωμή

Στην τελευταία, μάλιστα, επιλογή, οι φορολογούμενοι μπορούν να έχουν ταυτόχρονα με την έκπτωση και δόσεις, αρκεί να πληρώσουν μέσω πιστωτικής κάρτας που θα υποστηρίζει δόσεις.

 

Ας δούμε αναλυτικά τι επιλογές υπάρχουν σε ό,τι αφορά την πληρωμή του φόρου εισοδήματος:

 

Εφάπαξ καταβολή: Στην περίπτωση που ο επιπλέον φόρος εξοφληθεί στο σύνολό του έως και τις 27 Αυγούστου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

Πληρωμή τον Σεπτέμβριο: Εφόσον η φορολογική δήλωση υποβληθεί μετά τις 27 Αυγούστου και έως τις 10 Σεπτεμβρίου, τότε θα πρέπει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα να πληρωθούν δύο δόσεις (του Ιουλίου και του Αυγούστου) και στις 30 Σεπτεμβρίου μία ακόμη δόση, η τρίτη (μέσα στον ίδιο μήνα). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πάγια ρύθμιση: Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

Πληρωμή με κάρτα: Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με την πιστωτική τους κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του μέχρι τα τέλη Αυγούστου, θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο έως και σε 12 άτοκες δόσεις.

 

Μετά την έναρξη πληρωμής για τον φόρο εισοδήματος, έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση να είναι προγραμματισμένο να πληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.Ο Φόρος θα πληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση θα καταβάλλεται στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

 

Πάγια ρύθμιση: Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες όμως είναι έντοκες.

Πληρωμή με κάρτα: Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει το φόρο σε 12 άτοκες δόσεις, καταβάλλοντας τις δόσεις της πιστωτικές κάρτας.

Αλλος ΕΝΦΙΑ από το 2022

Από το επόμενο έτος ο ΕΝΦΙΑ θα μπει σε νέα βάση. Ουσιαστικά, θα υπολογιστεί από την αρχή, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και θα πληρωθεί σε 10 ή 11 δόσεις. Η πρώτη δόση θα είναι πιθανότατα τον Απρίλιο ή το Μάιο και η τελευταία πάλι το Φεβρουαρίου.

 

Σε αυτή την περίπτωση, το ηλεκτρονικό σύστημα taxis θα πρέπει να ανοίγει το αργότερο το Φεβρουάριο και όλες οι απαραίτητες βεβαιώσεις να έχουν ήδη αποσταλεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογούμενων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki