Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στάσιμες οι εξαγωγές

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat για τις εμπορευματικές συναλλαγές για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, Ιαν-Μάρτιος 2010, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν συνολική αύξηση κατά 10,9%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ συνολικά ανήλθαν σε περίπου €888,2 δις. Οι εξαγωγές σε επίπεδο Ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα σημείωσαν αύξηση κατά 9,9%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, κατέγραψαν οριακή κατά 1%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €3,4 δις. Επισημαίνεται ότι, παρά την άνοδο, οι εξαγωγές αγαθών τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωζώνης, βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από το 2008 και συγκεκριμένα κατά 12,3% και 10,9% αντίστοιχα. Οι ελληνικές εξαγωγές είναι κατά 15% χαμηλότερες από το 2008. Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ-27 και σε επίπεδο εξαγωγών παραμένει η 21η, ενώ στην κατάταξη της Ευρωζώνης παραμένει η 14η στις 16 συνολικά χώρες για το εξεταζόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας για το πρώτο τρίμηνο του 2010 υπολογίζεται σε μόλις 5,7%. Με απουσία στοιχείων για τις 6 από τις 27 οικονομίες της ΕΕ-27, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στην εξαγωγική επίδοση στην ΕΕ-27 για το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ για την Ισπανία που κατέχει την αμέσως υψηλότερη θέση στην κατάταξη, οι εξαγωγές της συνεισφέρουν με 16,23% στο ΑΕΠ. Ακόμα, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2009, ενώ ο δείκτης εμφανίζει αύξηση για τις περισσότερες οικονομίες, στην χώρα μας και στην Πολωνία καταγράφεται στασιμότητα και στην Φιλανδία οριακή μείωση (-0,6%). Τις υψηλότερες εξαγωγικές επιδόσεις καταγράφουν το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Σλοβενία και η Εσθονία, όπου οι εξαγωγές συνεισφέρουν παραπάνω από το 50% στο ΑΕΠ τους.
Στις εμπορικές ροές της ΕΕ-27 με τους βασικούς της εταίρους, καταγράφεται αύξηση και με τις δέκα συνολικά οικονομίες. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Eurostat αποδίδουν ισχυρότερη αύξηση στο μερίδιο αγοράς της ΕΕ-27 στην Κίνα (κατά 48%), την Βραζιλία (κατά 43%) και την Τουρκία (κατά 41%), ενώ στις αγορές Ρωσία, Ελβετία, Νορβηγία, το ποσοστό αύξησης υπολογίζεται κάτω από 10% για το διάστημα Ιαν-Μάρτιος 2010. Εξετάζοντας τις ελληνικές εξαγωγές στις αγορές-στόχους της ΕΕ-27, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στην Τουρκία κατά 51,2%, όταν σε απόλυτες τιμές οι εξαγωγές μας στην Τουρκία ανέρχονται σε €175,5 εκατ. (μερίδιο 5,1%) και αντίστοιχα η μείωση κατά 31,1% στις ΗΠΑ, όταν οι εξαγωγές μας στις ΗΠΑ το εξεταζόμενο διάστημα ανέρχονται σε €129,5 εκατ. (μερίδιο 3,8%).
Εξετάζοντας κλαδικά τις εξαγωγές της ΕΕ-27 για πρώτο τρίμηνο του 2010 συνολικά παρατηρείται σημαντική αύξηση και στους έξι κυριότερους κλάδους, με σημαντικότερη την αύξηση κατά 47% στις πρώτες ύλες και κατά 34% στην ενέργεια (καύσιμα-πετρελαιοειδή). Συνολικά ο κλάδος των βιομηχανικών αγαθών παρουσίασε αύξηση για την ΕΕ-27 κατά 14% και των πρωτευόντων αγαθών αύξηση κατά 26%. Εξετάζοντας τις ελληνικές εξαγωγές ανά κυριότερο κλάδο αντίστοιχα, παρατηρείται μικρή πτώση στα τρόφιμα-ποτά (κατά 3%) και στα μηχανήματα (κατά 10%), ενώ οι εξαγωγές του κλάδου των χημικών αυξήθηκαν κατά 18% και των πρώτων υλών κατά 45,3%.
«Τα στοιχεία της Eurostat κάνουν εμφανή την αδυναμία της Ελλάδας να ακολουθήσει την διαφαινόμενη ανάκαμψη των Ευρωπαϊκών εξαγωγών. Σήμερα είμαστε τελευταίοι στην εξαγωγική επίδοση σε επίπεδο ΕΕ-27. Με τη χρήση ανταγωνιστικών εργαλείων από οικονομίες ανά τον κόσμο που έχουν ήδη εφαρμόσει με επιτυχία, με την χάραξη μιας εξαγωγικής στρατηγικής και με την καλλιέργεια μιας κουλτούρας εξωστρέφειας στην Ελλάδα μπορούμε να κατακτήσουμε υψηλότερες

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki