Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αυθαίρετα:Ιδιοκτήτες στο απόσπασμα

Η διαδικασία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο λήγει στο τέλος Νοεμβρίου. Ιδιοκτήτες και μηχανικοί έχουν ακόμη εφτά εβδομάδες προκειμένου να προχωρήσουν σε τακτοποίηση. Η υποβολή των δηλώσεων γίνεται με τη συνδρομή μηχανικού που έχει πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του TEE. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταθέσουν σε τράπεζα και το παράβολο που κυμαίνεται από 500 ευρώ έως 6.000 ευρώ.

Επιπλέον, μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν και την πρώτη δόση του προστίμου, το οποίο δύναται να αποπληρωθεί σε 28 μηνιαίες δόσεις ή σε δέκα τριμηνιαίες. Πάντως, κατά την πρώτη εβδομάδα, οι ιδιοκτήτες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με πάνω από 30.000 προκαταρκτικές δηλώσεις ενδιαφέροντος και πάνω από 6.000 δεσμευτικές αιτήσεις τακτοποίησης, οι οποίες, πάντως, φαίνεται ότι αφορούν «εύκολες» υποθέσεις, όπως μπαλκόνια και δώματα για τα οποία κατά κανόνα το πρόστιμο είναι μικρό, καθώς και περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες επιθυμούν να τα ξεκαθαρίσουν προκειμένου να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις. Οι ιδιοκτήτες «καίγονται» να εξασφαλίσουν τη νομιμοποίηση του ακινήτου τους για τα επόμενα τριάντα χρόνια παρά το κόστος που κατ' ελάχιστο είναι 500 ευρώ (το κατώτερο κόστος για παράβολο).

Στο κόστος θα πρέπει να συνυπολογισθεί κι η αμοιβή του μηχανικού. Το κόστος μεγαλώνει σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να μεταβιβάσει το ακίνητο του, καθώς τότε θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον το μηχανικό για τη βεβαίωση που απαιτείται, άλλα να πληρώσει και για την έκδοση του τοπογραφικού. Για το τελευταίο, το κόστος φτάνει τουλάχιστον στα 800 ευρώ, εάν πρόκειται για εκτός σχεδίου αδόμητο οικόπεδο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki