Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Βιοκλιματική ανάπλαση στο Μαρούσι

Υπογράφηκε σήμερα η προγραμματική σύμβαση του Δήμου Αμαρουσίου με την Νομαρχία Αθηνών για τη βιοκλιματική ανάπλαση του Κέντρου της πόλης, προϋπολογισμού 7.600.000 ευρώ.
Το έργο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής κ. Μ. Σανταμούρη.
Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται αφορούν μεταξύ άλλων στη διαμόρφωση των οδικών αξόνων, την ανάδειξη των εισόδων στη πόλη, την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, αλλά και παρέμβαση στα κτηριακά μέτωπα.
Οι βασικοί άξονες της παρέμβασης θα αναπτυχθούν στο δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων των οδών Ερμού, Δήμητρος, Πλαστήρα, Διονύσου, Μητροπόλεως, Παναθηναίων, Διάμεση και Βασιλίσσης Σοφίας. Επίσης και στα βασικά οδικά σημεία πρόσβασης προς το Κέντρο, στην Πύλη του ΗΣΑΠ και την πλατεία Αγίας Λαύρας.
Κύριοι στόχοι της ανάπλασης είναι:
- Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, μέσα από την εφαρμογή στοιχείων βιοκλιματικού σχεδιασμού.
- Η ενίσχυση του αστικού πρασίνου, καθώς και η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
-Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού εμπορικού κέντρου.
-Η αναβάθμιση και ανάδειξη της τοπικής αγοράς, με την προσθήκη στοιχείων που θα αναδεικνύουν την ταυτότητα και το χαρακτήρα της.
- Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων του Κέντρου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παλιοί κάτοικοι της πόλης, συναισθηματικά δεμένοι με την περιοχή.
- Η διαφύλάξη και η αύξηση της αξίας της γης.
Η βιοκλιματική ανάπλαση στηρίζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελέτη, που σέβεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εμπορικής αγοράς, προβλέπει τη χωροθέτηση βασικών δραστηριοτήτων και την ορθή επιλογή υλικών και δίνει έμφαση στην ασφαλή μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών.
Επίσης προβλέπει την εγκατάσταση ομοιογενή και ποιοτικού αστικού εξοπλισμού, την εγκατάσταση φωτισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, τη σωστή χρήση υδάτινων στοιχείων, την ενίσχυση της φύτευσης, καθώς και κατάλληλες μεθόδους σκιασμού και ηλιοπροστασίας.
Προβλέπει επίσης τη διαμόρφωση πεζοδρομίων, τη λειτουργικότητα του δικτύου κυκλοφορίας, με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας, τη βελτίωση του συστήματος στάθμευσης, την ορθολογική διαχείριση των χώρων και τη μετρήσιμη βιοκλιματική παρέμβαση.
Υπηρετώντας τις αρχές της βιοκλιματικής ανάπλασης επιτυγχάνεται η βελτίωση του δείκτη θερμικής άνεσης, η επέμβαση στην τοπική ρύπανση, καθώς και η δημιουργία ευνοϊκού μικροπεριβάλλοντος.
Η κεντρική ιδέα των μελετητών είναι η δημιουργία τεσσάρων σημείων κόμβων, που θα συνδεθούν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: Τη γη, το νερό, τον αέρα και τον ήλιο.
Η μορφή που θα έχει το κέντρο όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση θα περιλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία όπως:
o Η οριοθέτηση- ανάδειξη των εισόδων του εμπορικού κέντρου, με κατασκευή Πυλών
o Η ενιαία μορφολογία της όψης των κτιρίων.
o Η ενιαία επίστρωση δαπέδου
o Η παρουσία φωτοβολταϊκών στοιχείων, πίδακες νερού, εναλλάκτες αέρα.
o Η δημιουργία τοποσήμων.
o Η εγκατάσταση μοντέρνου αστικού εξοπλισμού.
o Ενώ προβλέπεται επίσης και η ανακατασκευή και επέκταση των δικτύων κοινής ωφέλειας.
Κατά την εκτέλεση του έργου θα μπουν προδιαγραφές, ώστε να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά, καθώς και οργάνωση του εργοταξίου ώστε να είναι επισκέψιμο το εμπορικό κέντρο, αλλά και να μπορούν οι κάτοικοι να ζουν με άνεση και ασφάλεια.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki