Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το Δημόσιο και οι άλλοι

Ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο για παραχωρήσεις και μισθώσεις ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο αλλά μέσα τους υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις.Με νομοθετική ρύθμιση αλλάζει το άρθρο 82 στον νόμο 4495/2017 που έχει τίτλο «Απαγόρευση δικαιοπραξιών σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές ή πολεοδομικές παραβάσεις». Και το πράττει αρκετά πρόχειρα, αν ληφθεί υπόψη ότι λέει πως προστίθεται 4η παράγραφος, ενώ το συγκεκριμένο άρθρο έχει μόνο δυο παραγράφους. Σε αυτήν, την «τέταρτη» παράγραφο λέει ότι μπορεί το Δημόσιο να παραχωρεί και να μισθώνει τμήματα της περιουσίας του ή της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), αφού τακτοποιήσει τα αυθαίρετα και προχωρήσει σε κατάτμηση του ακινήτου με σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας.

 

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η ΕΤΑΔ δέχεται ετησίως μεγάλο αριθμό αιτημάτων για την αξιοποίηση και τη μίσθωση-παραχώρηση τμημάτων της ιδιοκτησίας της, τα οποία αδυνατεί να ικανοποιήσει καθώς με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις πριν προβεί στη μίσθωση ενός τμήματος του ακινήτου της, οφείλει να τακτοποιήσει όλα τα αυθαίρετα που βρίσκονται στη συνολική έκταση. Παρακάτω, μάλιστα, αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αυθαίρετα αυτά «έχουν ανεγερθεί από τρίτους καταπατητές», για να υποστηρίξει ότι η ΕΤΑΔ δεν ευθύνεται και «αδυνατεί να ικανοποιήσει αιτήματα αξιοποίησης» των εκτάσεων αυτών.

 

Το Δημόσιο έχει δικαίωμα δωρεάν τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται για ένα συγκεκριμένο τμήμα, το «φιλέτο» μιας έκτασης (π.χ. μόνο το παραλιακό κομμάτι ενός οικοπέδου) και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να πληρώσουν μόνο γι’ αυτό μειώνοντας το κόστος της παραχώρησης ή της μίσθωσης.

 

Υπενθυμίζεται ότι, σε  άλλο νομοσχέδιο επίσης του υπουργείου Ανάπτυξης για τις στρατηγικές επενδύσεις προβλέπει ότι μπαζώματα που έκαναν ιδιώτες στον αιγιαλό θα χαρακτηρίζονται δημόσια κτήματα και θα παραχωρούνται στους επενδυτές με αντάλλαγμα χρήσης και μίσθωμα.

 

Επίσης, προβλέπεται ένα ακόμη μέτρο φωτογραφικής διευκόλυνσης για όσους θέλουν να χτίσουν στην περιφέρεια της χώρας, αλλά τα τοπικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής καθυστερούν να εγκρίνουν τα αιτήματά τους. Οπως αναφέρεται, εάν περάσουν δυο μήνες και δεν απαντηθεί το αίτημα, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος παραπέμπει το θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) όπου προεδρεύει ο ίδιος. Το μέτρο θυμίζει τη δημιουργία Κεντρικής Πολεοδομίας πριν από έναν χρόνο στο υπουργείο Περιβάλλοντος που θα αναλάμβανε να δίνει εγκρίσεις όπου οι τοπικές ΥΔΟΜ καθυστερούν να ανταποκριθούν.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki