Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ρωσικές ιστορίες πλούτου με ακίνητα

Τον Φεβρουάριο η 22χρονη κόρη του ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, Εκατερίνα, αγόρασε το πιο ακριβοπληρωμένο διαμέρισμα τεσσάρων υπνοδωματίων στο Κέντρο της Νέας Υόρκης, στη διεύθυνση Central Park West 15, από τον πρώην επικεφαλής της Citigroup Σάνφορντ Βέιλ. Η αγορά έγινε με μετρητά έναντι 88 εκατ. δολαρίων μέσω ενός ιδρύματος στο όνομα της Εκατερίνα, η οποία σπουδάζει τέχνη σε σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και φιλοδοξεί να μένει στο νεοαποκτηθέν πεντχάουζ από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή, σύμφωνα με τους «New York Times», που έχει δοθεί για αγορά τέτοιου διαμερίσματος στο Κέντρο της Νέας Υόρκης και είναι η δεύτερη φορά που το όνομα της οικογένειας του Ριμπολόβλεβ εμπλέκεται στις πιο ακριβοπληρωμένες αγορές ακινήτων στις ΗΠΑ. Ο Ριμπολόβλεβ με προσωπική περιουσία αξίας 9 δισ. δολαρίων ανήκει στη γενιά των ισχυρών Ρώσων, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν το κύμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα τους αποκτώντας ομίλους-κολοσσούς.

Σπούδασε γιατρός και έγινε ένας από τους πρώτους χρηματιστές στη Ρωσία. Το 1994 ίδρυσε μια τράπεζα και απέκτησε σταδιακά την Uraklali, κερδίζοντας δισεκατομμύρια από την εξαγωγή λιπάσματος ποτάσας, ενώ το 2008 η κεφαλαιοποίησή της ανερχόταν σε 34 δισ. δολάρια. Ηταν η χρονιά κατά την οποία ο ρώσος μεγιστάνας, ο οποίος έχει μεταφέρει τη συμμετοχή του στην εταιρεία του σε δύο ιδρύματα με έδρα την Κύπρο, αγόρασε ένα σπίτι 6.410 τ.μ. στην ακροθαλασσιά της Φλόριδας από τον Ντόναλντ Τραμπ έναντι 100 εκατ. δολαρίων, τιμή ρεκόρ για την εποχή. Πρόσφατα η εξαγορά του διαμερίσματος από την κόρη του έδωσε την ευκαιρία στους μεσίτες και τους κατασκευαστές στο Μανχάταν να αυξήσουν τις τιμές 5%-15%. Αλλωστε, η ζήτηση διαμερισμάτων στο Κέντρο της αμερικανικής μεγαλούπολης αυξάνει τους τελευταίους μήνες, ενώ τα ποσά που έχουν επενδύσει στις ΗΠΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια για αγορά κατοικιών ισχυροί Ρώσοι ανέρχονται σε 1 δισ. δολάρια. Μάλιστα, κατά τη ρωσική κυβέρνηση 5% των 84 δισ. δολαρίων που έχουν φύγει από τη Ρωσία έχει επενδυθεί στην αμερικανική αγορά ακινήτων. Εξάλλου, από το 2009 οι δισεκατομμυριούχοι σε Ρωσία και Ουκρανία έχουν τριπλασιαστεί και ανέρχονται, σύμφωνα με το «Forbes», σε 104 πρόσωπα. Εξού και η προειδοποίηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για διακοπή του «άδικου» προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του '90. Παράλληλα, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών ενισχύει τον πλούτο των Ρώσων.

Η λίστα με τους ισχυρούς Ρώσους που έχουν αγοράσει κατοικίες στις ΗΠΑ δεν εξαντλείται φυσικά με τα 188 εκατ. δολάρια του Ριμπολόβλεβ. Ο συνθέτης Ιγκόρ Κρουτόι πλήρωσε 48 εκατ. δολάρια για ένα διαμέρισμα στο ξενοδοχείο Plaza, ενώ ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Αντρέι Βάβιλοβ αγόρασε ένα πεντχάουζ στην Time Warner Center έναντι 37 εκατ. δολαρίων. Οι ρώσοι αγοραστές γνωρίζουν τι θέλουν, δηλώνει η μεσίτρια Τζάκι Τεπλίτζκι της Prudential Douglas Elliman. Η θέα προς το Central Park από μοντέρνα συγκροτήματα, τα οποία διαθέτουν πλήρη εξυπηρέτηση και θυρωρό ανά πάσα στιγμή αποτελούν προτεραιότητά τους, ενώ συνήθως καταλήγουν να ξοδεύουν διπλάσια χρήματα από τον αρχικό τους προϋπολογισμό. «Οταν είμαι μαζί τους αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε ταινία», λέει η Τεπλίτζκι. Στη λίστα των πελατών της φιγουράρει ο Βλαντισλάβ Ντορονίν, κατασκευαστής μεγιστάνας, ο οποίος βγαίνει με το μοντέλο Ναόμι Κάμπελ και έχει ξοδέψει 20 εκατ. δολάρια για την ανακαίνιση ενός σπιτιού στο νησί Star στο Μαϊάμι, το οποίο αγόρασε το 2009 από τον παίκτη του μπάσκετ Σακίλ Ο'Νιλ έναντι 16 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με γείτονες.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki