Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΗΠΑ: Με δύο "πρόσωπα" η αγορά ακινήτων.

spiti-apo-dollariaΣτην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη της αγοράς αυτής δεν στηρίζεται ακόμη σε πολύ στέρεο έδαφος. Υπάρχουν ενθαρρυντικέςεξελίξεις, αλλά και οπισθοδρομήσεις. Η πιο σημαντική θετική εξέλιξη ήταν η νέα αύξηση των τιμών των ακινήτων με βάση το δείκτη S&P’s/Case Shiller για τις 20 μεγαλύτερες πόλεις αυξήθηκε (για 6ο συνεχόμενο μήνα) κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγ.’09, μετά από αύξησή του κατά 1,2% τονΙούλ.’09.
Σε ετήσια βάση ο δείκτης σημείωσε ακόμη πτώση κατά -9,4%. Παρά το ότι οι αγορές ανέμεναν
μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση, η εξέλιξη αυτή ήταν ενθαρρυντική και ενισχύει τις προοπτικές για
περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στους επόμενους μήνες υπό την ευνοϊκή επίπτωση των χαμηλών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων (γύρω στο 4,9%) και των συνεχιζόμενων φορολογικών επιστροφών για την αγορά πρώτης κατοικίας και όχιμόνο για αυτές. Επίσης, οι πωλήσεις υπαρχόντων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 10,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτ.’09 (η μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρ.’07) από +8,8% τον Σεπτ.’09, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκαν τον Οκτ.’09 κατά 23,5%.
Ωστόσο, ο αριθμός των κατοικιών που εισήλθαν στο στάδιο της κατασκευής μειώθηκε τον Οκτ.’09 κατά -10,6% σε μηνιαία βάση, μετά από αύξησή του κατά 1,9% τον Σεπτ.’09 και μείωσή του κατά -2,0%, τον Αύγ.’09, ενώ σε ετήσια βάση η μείωση εξακολουθεί να είναι
υψηλή, -30,7%. Επίσης, ο αριθμός των εκδοθεισών νέων αδειών οικοδομών μειώθηκε κατά -4,0% σε μηνιαία βάση τον Οκτ.’09 από -0,9% τον Σεπτ.’09 και μετά την αύξησή του κατά 2,8% τον Αύγ.’09, ενώ σε ετήσια βάση η πτώση του ήταν -24,3%.
Αυτές οι αρνητικές εξελίξεις στην κατασκευή νέων κατοικιών δεν επιτρέπουν την υπόθεση ότι η ανάκαμψη που παρατηρείται στον κλάδο των ακινήτων τους τελευταίους μήνες οδηγεί σε μια πορεία σταθερής ανάπτυξης του κλάδου με μακροπρόθεσμη προοπτική.
Συνεπώς, η μεγάλη αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες στο 3ο 3μηνο.΄09, που συνέβαλε ουσιαστικά στην αύξηση του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 2005, δεν είναι βέβαιο ότι θα
συνεχισθεί με την ίδια ένταση και στα επόμενα 3μηνα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki