Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το κράτος θέλει την ύφεση

Υπερτριπλάσιους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, γεγονός που καθιστά επισφαλή, αν όχι ουσιαστικά αδύνατη την είσπραξη των προσδοκώμενων εσόδων από την πηγή αυτή. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Alpha Bank, σε ανάλυση που περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων το οποίο δημοσιοποίησε χθες η τράπεζα, και προειδοποιεί πως η απαγορευτική φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων συνιστά σήμερα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ανάκαμψη της αγοράς των ακινήτων και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα επιβάλλονται την ώρα που η οικονομική δραστηριότητα έχει ήδη καταγράψει πτώση 24% το 2012 σε σύγκριση με το 2008. Παράλληλα συνεχίζεται η πτώση των τιμών των ακινήτων σε μια αγορά στην οποία ουσιαστικά δεν υπάρχουν αγοραστές ειδικά για ακίνητα μεγάλης αξίας. «Είναι προφανές ότι με αυτές τις φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμη και εάν υπήρχαν αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα, εγχώριοι ή ξένοι, θα φρόντιζαν να εξαφανιστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τονίζουν με έμφαση οι αναλυτές της τράπεζας. Φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων, που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 ? 2011 και 2012 και θα επιβαρυνθούν περαιτέρω με το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών ώστε να επιβληθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών της τράπεζας για το 2013:

1. Για ακίνητα αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ οι φόροι (ΕΕΤΗΔΕ 2012, ΦΑΠ 2010, ΦΑΠ 2011, ΦΑΠ 2012) που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχονται σε 1.900 ευρώ.

2. Για ακίνητα αξίας 600.000 ευρώ οι φόροι ανεβαίνουν στα 4.700 ευρώ.

3. Για ακίνητα αντικειμενικής αξίας 2 εκατ. ευρώ οι φόροι διαμορφώνονται σε 46.900 ευρώ, ενώ για τους ιδιοκτήτες πολύ μεγάλης αξίας ακινήτων, 6 εκατ. ευρώ, η φορολογική επιβάρυνση θα ανέλθει σε 224.700 ευρώ.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank όλοι αυτοί οι φόροι έρχονται σε μια μόνο χρονιά γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν κατάφερε να εισπράξει τους συγκεκριμένους φόρους τα προηγούμενα χρόνια, λόγω αδυναμίας κατάλληλης προσαρμογής του περιουσιολογίου, με βάση το οποίο θα προσδιορίζονταν ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και το ΕΤΑΚ. Δεδομένου ότι τα έσοδα από τους φόρους περιουσίας ήταν καταποντισμένα στα 429 εκατ. ευρώ στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2011 αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η επιβολή ενός έκτακτου ειδικού τέλους σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Όπως αναφέρει η Alpha το ΕΕΤΗΔΕ ήταν ουσιαστικά ο πρώτος φόρος περιουσίας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με αξιοσημείωτη επιτυχία καθώς εισπράχθηκαν από αυτόν περισσότερα από 740 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011 και περισσότερα από 2,75 δισ. ευρώ το 2012 παρά το ότι περίπου 500.000 φορολογούμενοι δήλωσαν αδυναμία πληρωμής του τέλους. Το οικονομικό επιτελείο προωθεί τώρα την εφαρμογή ενός Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Θα επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα ακόμη και στα αγροτεμάχια και στα εκτός σχεδίου ακίνητα που έως σήμερα είναι αφορολόγητα. Ο νέος φόρος θα επιδιωχθεί να εισπραχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 με προσδοκόμενα ετήσια έσοδα περίπου 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια ο νέος φόρος θα προβλέπει αφορολόγητο όριο 50.000 - 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσίας και θα προσδιορίζεται βάσει κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,1% και θα φθάνουν στο 1% ή 2%.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki