Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το αποτύπωμα της κρίσης

Οι πωλήσεις ακινήτων πανελλαδικά έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση σε ποσοστό άνω του 50% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ τα τελευταία χρόνια απο όσες οικοδομικές άδειες είχαν εκδοθεί μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί μόνο οι μισές.Την ίδια στιγμή το αδιάθετο απόθεμα κατοικιών ξεπερνά τις 100.000 νέες κατοικίες ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των μεταχειρισμένων που βρίσκονται προς πωληση στην αγορά.Αυτό έχει ως συνέπεια την κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες. Η πτώση το προηγούμενο χρόνο έφτασε στο 17% ενώ στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και φέτος.

Παράλληλα, σημαντικά προβλήματα έχουν προκύψει και στα μισθωτήρια μεγάλων κατοικιών, καθώς τα ενοίκια διαμερισμάτων άνω των 150 τετραγωνικών μέτρων καταγράφεται πτώση που ξεπερνάει το 30%. Η τελευταία έρευνα της Ρropindex για το 2009 κατέγραψε τις μεγαλύτερες μειώσεις τιμών (ως 20%) σε περιοχές όπως Αγιοι Ανάργυροι, Ιλιον, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα, Ανω Λιόσια, Αχαρνών, Ζεφύρι, Καματερό, Νέα Πέραμο. Αλλά και τους πρώτους μήνες του 2010, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι τιμές υποχώρησαν πάνω από 11%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι νομοί Δράμας, Εβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και η Κρήτη είδαν τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν ακόμη και 20% πέρυσι ενώ η έντονα πτωτική τάση συνεχίζεται όλο το 2010.

Στις επαγγελματικές μισθώσεις αυτές εστιάζονται στις...επαναδιαπραγματεύσεις υφιστάμενων ενοικίων και όχι σε νέες συμφωνίες που βοηθούσαν την άνθηση της κτηματαγοράς και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki