Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Χαράσσεται απο την αρχή ο "χάρτης" των ΒΙΠΕ και των επιχειρηματικών πάρκων

grafima-dentra-ktiriaΑλλαγές στα επιχειρηματικά πάρκα μέσω της  ΕΤΒΑ - ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. (συμμετοχή Δημοσίου 35%, Τράπεζα Πειραιώς 65%)προωθούν απο κοινού Δημόσιο και Τράπεζα Πειραιώς.Συγκεκριμένα προωθούνται επενδύσεις για την περιβαλλοντική αναβάθμιση στις υπάρχουσες βιομηχανικές περιοχές και την δημιουργία ενός νέου προτύπου "πράσινων επιχειρηματικών πάρκων".
Το Σχέδιο περιλαμβάνει πέντε άξονες δράσεις:
1. Περιβαλλοντική αναβάθμιση υπαρχουσών ΒΙΠΕ (70 εκατ.€)
Η πλειοψηφία των προτεινόμενων επενδύσεων αφορά σε δράσεις αναβάθμισης και ανάπτυξης περιβαλλοντικών υποδομών, όπως:
- Διαχείριση αποβλήτων ( Βιολογικοί Καθαρισμοί, Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων)
- Διαχείριση υδάτινων πόρων, (Δίκτυα Παροχής, Δίκτυα Υδροδότησης, Δίκτυα Ομβρίων, Συστήματα Πυρόσβεσης)
- Σύστημα Παρακολούθησης Αερίων Εκπομπών
- Δημιουργία πρασίνου και οργάνωση κοινοχρήστων χώρων
- Σήμανση Οδικών Δικτύων
2. Ενεργειακές επενδύσεις σε υπάρχουσες ΒΙΠΕ (350 εκατ.€)
-. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχει ήδη δρομολογήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών (30 MW) σε οικόπεδα εντός των ΒΙΠΕ για τα οποία έχουν εκδοθεί οι ’δειες Παραγωγής. Επιπλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας και δρομολογείται ενεργειακή επένδυση (5MW) σε Βιομηχανική Περιοχή της Πελοποννήσου.
- Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ θα διαθέσει επιπλέον οικόπεδα σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
- Παράλληλα, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ θα παρέχει υπηρεσίες αξιοποίησης των βιομηχανικών στεγών με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από τους εγκατεστημένους επιχειρηματίες. Εκτιμάται ότι την επόμενη τριετία από το σύνολο των εγκατεστημένων, τουλάχιστον το 5% μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις στις στέγες των επιχειρήσεων τους (συνολικής ισχύος 50 ΜW).
3. Μονάδες κομποστοποίησης και Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών σε υπάρχουσες ΒΙΠΕ (80 εκατ.€)
- Δημιουργία 10 Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών απορριμμάτων (ΚΔΑΥ) σε 10 διαφορετικές ΒΙΠΕ, κυρίως στην Β. Ελλάδα, οι οποίες θα επιλεγούν λαμβάνοντας υπ' όψη το πλαίσιο του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.
- Δημιουργία 10 μεσαίου μεγέθους μονάδων κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων στις ίδιες περιοχές (της τάξης των 30.000 τόνων ετησίως ανά μονάδα).
4. Δημιουργία 3 νέων πράσινων ΒΙΠΕ (Eco-Industrial Parks) (440 εκατ.€)
Οι ανάγκες για δημιουργία νέων οργανωμένων βιομηχανικών δραστηριοτήτων οδήγησαν την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. να προγραμματίσει την ανάπτυξη των πρώτων "πράσινων" ΒΙ.ΠΕ. στη χώρα μας, στα πρότυπα των Eco-Industrial Parks.
Οι υποδομές στις πράσινες ΒΙΠΕ θα είναι ενεργειακά αποδοτικές και χαμηλής έντασης άνθρακα και θα αξιοποιούν καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, οι πράσινες ΒΙΠΕ θα επαναχρησιμοποιούν και θα ανακυκλώνουν πρώτες ύλες, υλικά και νερό, θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες καθαρής παραγωγής και θα βελτιστοποιούν τις μεταφορές αγαθών και τις μετακινήσεις των εργαζομένων.
Επίσης, θα λειτουργούν ως χώρος υποδοχής επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς της πράσινης οικονομίας ("πράσινη" χημεία, βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά, μονάδες παραγωγής εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας - π.χ. κουφώματα Low-e κ.α.) Επίσης θα λειτουργούν ως χώρος υποδοχής συμβατικών επιχειρήσεων οι οποίες όμως θα έχουν ενσωματώσει στην διαδικασία ανάπτυξης, παραγωγής και λειτουργίας τους τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες και σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
5. 10 Ολοκληρωμένα Περιβαλλοντικά Επιχειρηματικά Πάρκα (ΟΠΕΠ) σε νησιά (560 εκατ.€)
Τα ΟΠΕΠ έχουν στόχο να :
-Παρέχουν ενεργειακή ασφάλεια με μέγιστη διείσδυση καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ιδίως σε αυτόνομα νησιωτικά δίκτυα.
-Παρέχουν ασφάλεια και επάρκεια στον εφοδιασμό νερού σε περιοχές με ελλιπή ή ακατάλληλα αποθέματα υδάτινων πόρων.
-Συντελούν στην περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση απορριμμάτων με ανάκτηση υλικών (ανακύκλωση, κομποστοποίηση).
-Παρέχουν παραγωγή βιολογικών προϊόντων σε νησιά με την ανάπτυξη καινοτόμων υδροπονικών βιολογικών καλλιεργειών σε σύγχρονα ηλιακά θερμοκήπια.
Η ανάλυση για τα νησιά, πραγματοποιήθηκε με βάση τις ανάγκες σε ενέργεια, νερό, νωπά λαχανικά και όγκο απορριμμάτων προς διαχείριση και έδειξε ότι η σταδιακή δημιουργία τουλάχιστον 10 ΟΠΕΠ είναι εφικτή και βιώσιμη.
Ανάλογα με την τελική επιλογή ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός θα είναι από 200.000-250.000 μόνιμοι κάτοικοι συν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Τα πρότυπα ΟΠΕΠ θα πιστοποιηθούν από αρμόδιους φορείς ως προς την φιλο-περιβαλλοντική τους διάσταση και αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών μετά από κατάλληλη προβολή.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki