Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Νέες ιστορίες για τον ΑΣΤΕΡΑ

Ανακατατάξεις αναμένονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επενδυτικό σχήμα που επικράτησε στον διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς ορισμένοι βλέπουν σύννεφα στις σχέσεις των Αράβων με τον τουρκικό όμιλο Dogus.

Παράγοντες που παρακολουθούν τη διαδικασία εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την τύχη της συμφωνίας, η οποία εξαρτάται από την έκδοση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ) για την ανάπτυξη του Αστέρα. Οι πιθανές εσωτερικές αλλαγές στο επενδυτικό σχήμα δε συνδέονται με την καθυστέρηση στην έκδοση του ΕΣΧΑΔΑ, επισημαίνουν. Οι ίδιοι προβλέπουν πως το ειδικό χωροταξικό θα εκδοθεί μέσα στον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο.

Το επενδυτικό όχημα Jermyn Street Real Estate Fund έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος αγοραστής της Αστήρ Παλάς με προσφορά που ανέρχεται σε 400.000.000 ευρώ. Το πάνω χέρι στο επενδυτικό σχήμα το έχουν δύο αραβικά κρατικά επενδυτικά funds από το Κουβέιτ και το Αμπού Ντάμπι. Με 25% συμμετέχει το Abu Dhabi Investment Council, τμήμα του κολοσσιαίου κρατικού επενδυτικού βραχίονα του Αμπού Ντάμπι. Επισημαίνεται πως μια άλλη κρατική εταιρεία του Αμπού Ντάμπι, η Al Maabar, συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα (υπό τη Lamda Development ΛΑΜΔΑ -1,28% του ομίλου Λάτση) που κατέθεσε τη μοναδική προσφορά για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Ποσοστό 25% του σχήματος που απέκτησε τον Αστέρα κατέχει το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο του Κουβέιτ (Public institution for Social Security State of Kuwait). Μεγαλύτερος αυτόνομος μέτοχος, όμως, είναι ο τουρκικός όμιλος Dogus, ο οποίος μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV κατέχει ποσοστό 33,75%.

Η Dogus προχώρησε πέρυσι σε σειρά κινήσεων στην Ελλάδα καθώς απέκτησε τον έλεγχο διαχείρισης σειράς τουριστικών λιμένων. Παράλληλα συμφώνησε με τον όμιλο Λάτση για την απόκτηση του 50% της εταιρείας που διαχειρίζεται τη Μαρίνα Φλοίσβου, ενώ συμμετείχε στον διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου (μαζί με τα τουριστικά καταφύγια σκαφών σε Ύδρα, Πόρο και Νέα Επίδαυρο).

Ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Αλίμου έχει κολλήσει στη δεύτερη φάση εδώ και έναν χρόνο, ενώ είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί. Στον πάγο έχουν μπει και άλλοι διαγωνισμοί παραχώρησης τουριστικών λιμένων (Πύλος, Χίος), όπως και τα φιλόδοξα σχέδια που είχε ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ για την ανάπτυξη του δικτύου μαρινων ανά την Ελλάδα.

Εκτός από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους, το υπόλοιπο 16,25% του σχήματος στο οποίο περνάει η Αστήρ Παλάς ελέγχεται από σειρά επιχειρήσεων στις οποίες περιλαμβάνονται οι AGC Equity partners private equity secondary fund I LP, AGC Equity partners special opportunities fund I LP, που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της αραβικών συμφερόντων AGC, της λιβανέζικων συμφερόντων BB Real Estate Holding SAL, της Doric Investments Inc και της M1 Alpha Capital Limited.

Το επενδυτικό σχήμα προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει τους τελευταίους μήνες, την κατασκευή επτάστερων ξενοδοχείων και 15 πολυτελών κατοικιών στο συγκρότημα του Αστέρα. Παράλληλα θα γίνουν αναβαθμίσεις των ξενοδοχείων Αρίων και Ναυσικά. Επίσης, θα κατασκευαστούν 13 - 15 πολυτελείς κατοικίες στο σημείο όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Αφροδίτη, ενώ θα αναβαθμιστεί η μαρίνα, η διαχείριση της οποίας πέρασε τον Οκτώβριο του 2010 (για 40 χρόνια) στην Αστηρ Παλάς.

Στις αρχές Μαΐου, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, που είχε επισκεφτεί τη χώρα μας, είχε αποκαλύψει πως η ξενοδοχειακή αλυσίδα Four Seasons βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την ανάληψη της διαχείρισης του Αστέρα. Ο Σαουδάραβας κροίσος και ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς ελέγχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών της αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki