Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ζημιές 592 εκατ. λόγω οικοδομής

Ζημίες πολύ μεγαλύτερες του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ έχει προκαλέσει σε 17 εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο οικοδομικό τομέα η κρίση της τελευταίας τετραετίας. Η πρωτόγνωρη και απρόσμενη καταβαράθρωση της οικοδομικής δραστηριότητας επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα δεκάδων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως του τσιμέντου (εισηγμένες ΑΓΕΤ Ηρακλής και ΤΙΤΑΝ), του ξύλου (Shelman, Ακρίτας, Ίντεργουντ), του προφίλ αλουμινίου (Alco Hellas, Βιοκαρπέτ, ΕΤΕΜ, Αλουμύλ), της εμπορίας σιδήρου-χάλυβα (Αφοί Κορδέλλου, ΣΙΔΜΑ, Ελαστρον, Μπήτρος) και άλλων όπως η Τζιρακιάν, η Σιδενόρ, η Kleemann και η Μαθιός Πυρίμαχα. Ενδεικτικό του μεγέθους της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας είναι το γεγονός ότι το 2007 (στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) στην Ελλάδα είχαμε 103.865 νέες κατοικίες, το 2010 τις μισές από αυτές (52.325), το 2009 περίπου τις μισές από τις προηγούμενες (29.964) και το 2012 περίπου τα δύο τρίτα εκείνων του 2011 (16.724 μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου).

Επίσης οι επενδύσεις σε κατοικίες στην Ελλάδα από τα 26,12 δισ. ευρώ του 2007 βυθίστηκαν πέρυσι στα 6,14 δισ. ευρώ (-76,5%) και προβλέπεται να κυμανθούν σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα (5 δισ. ευρώ) φέτος. Η πτώση των επενδύσεων στις κατοικίες εκτιμάται ότι μείωσε το ΑΕΠ κατά περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή περίπου κατά το 40% της συνολικής πτώσης του ΑΕΠ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης! Η όλη εξέλιξη δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη ούτε την οικονομική πορεία των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α., οι δραστηριότητες των οποίων σχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με την πορεία της οικοδομής. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία , οι 17 αυτές εταιρείες είχαν σε ζημίες ύψους 42,3 εκατ. ευρώ το 2009, 58,3 εκατ. το 2010, 207,1 εκατ. το 2011 και 283,8 εκατ. ευρώ το 2012.

Αθροιστικά, οι ζημίες των επιχειρήσεων στην τετραετία προσέγγισαν τα 592 εκατ. ευρώ και μάλιστα θα ήταν πολύ υψηλότερες αν οι εισηγμένοι όμιλοι δεν κατάφερναν να υποκαταστήσουν ένα ποσοστό των «χαμένων» εγχώριων πωλήσεών τους σε εξαγωγές.

Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα παρατηρείται η διακοπή λειτουργίας κάποιων μονάδων (π.χ. της Χαλκίδας για την ΑΓΕΤ Ηρακλής, της Shelman στην Εύβοια, προσωρινά της Σιδενόρ στη Μαγνησία), ή και πωλήσεις κάποιων συμμετοχών-θυγατρικών (βλέπε Alco Hellas στη Γερμανία, προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή στο εξωτερικό από την ΤΙΤΑΝ).

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki