Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Μεσιτικές αμοιβές και Επιτροπή Ανταγωνισμού

Την στιγμή που εκατονταδες μεσιτικά γραφεία σε όλη τη χώρα έχουν κλεισει και άλλα βρίσκονται μισώ βήμα πριν το κλείσιμο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θέτει θέμα αμοιβών. Συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έκανε ελέγχους δύο ετών παραπέμπει την Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος και άλλους τέσσερις συλλόγους μεσιτών με την κατηγορία της εναρμονισμένης πρακτικής στον καθορισμό κατώτατων αμοιβών.

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, η οποία αναφέρει ότι πρέπει να επιβληθούν και πρόστιμα, οι σύλλογοι των μεσιτών όριζαν είτε μέσω των καταστατικών τους είτε σε άλλα έγγραφα ως αμοιβή για την αγοραπωλησία ενός ακινήτου το 2% επί της αξίας του, το οποίο ήταν ουσιαστικά 4% αφού το εισέπρατταν και από τον αγοραστή και από τον πωλητή, παρά το γεγονός ότι από το 1993 έχει καταργηθεί η συγκεκριμένη επιβάρυνση. Παράλληλα, κάποιοι σύλλογοι απαγορεύουν σε μέλη τους να διαφημίζουν χαμηλότερη αμοιβή ενώ κάνουν και συστάσεις ώστε η αμοιβή να είναι στο 2%. Και είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δε γνωρίζει ότι δεν ισχύει κατώτατη αμοιβή 2% για τους μεσίτες και θα μπορούσε να αρνηθεί να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό για κάθε αγοραπωλησία. Όμως, οι περισσότεροι μεσίτες στο συμβόλαιο που υπέγραφαν με τον πελάτη ανέφεραν ως αμοιβή το 2%.

Από την πλευρά τους οι μεσίτες υποστηρίζουν ότι οι αμοιβές είναι διαμορφωμένες ελεύθερα και με βάση την κατάσταση της αγοράς.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki