Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΤΕΕ: διευκρινίσεις για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εξ' αφορμής δημοσιευμάτων τα οποία αναφέρονται σε δήθεν "παράνομες αποφάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που καθορίζουν κατώτατα όρια αμοιβών μελέτης και επίβλεψης οικοδομών για τους μηχανικούς", το ΤΕΕ διευκρινίζει σε συνέχεια του χθεσινού Δελτίου Τύπου ότι η εισήγηση προς την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού - η οποία συζητείται προς λήψη απόφασης στις 14 Οκτωβρίου 2010 - δεν απορρίπτει το σύστημα υπολογισμού των αμοιβών από το ΤΕΕ, ούτε αμφισβητεί τις διατάξεις περί της κατώτατης νόμιμης αμοιβής για τους μηχανικούς.
Σύμφωνα με το επιμελητήριο, αυτό που η Εισήγηση επισημαίνει ως προβληματικό είναι, πως το ΤΕΕ προβαίνει σε έλεγχο του προϋπολογισμού του έργου το οποίο δηλώνει ο μηχανικός και ζητά στοιχεία για τα έργα των οποίων ο προϋπολογισμός που δηλώνεται είναι κατώτερος των 118€/τ.μ., και προσθέτει:
«Ας αναρωτηθούμε, ποιο έργο μπορεί να κατασκευαστεί σήμερα με προϋπολογισμό μικρότερο των 118€/τ.μ.; Η απάντηση είναι αυτονόητη: Κανένα.
Η αποδοχή προϋπολογισμών εξόφθαλμα χαμηλότερων οδηγεί σε στρεβλώσεις, με σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή των έργων, στην ασφάλεια και την ποιότητά τους, καθώς και σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Το ΤΕΕ θεωρεί πως ο ρόλος του είναι να χτυπά αυτές τις στρεβλώσεις του συστήματος, οι οποίες, επί της ουσίας, περιορίζουν τον ανταγωνισμό.
Αντιθέτως, εκείνοι που προσέφυγαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιδιώκουν την επιστροφή σε ένα σύστημα, στο οποίο δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην ποιότητα, στην αισθητική, στην ασφάλεια, στο τελικό κόστος μιας οικοδομής και αυτό περιγράφει στην επιχειρηματολογία της η εισήγηση. Είναι προφανές ότι η συζήτηση η οποία θα γίνει στην Ολομέλεια θα έχει οικονομικά, κοινωνικά και ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά.»

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki