Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κίνητρα "ψίχουλα" για διατηρητέα -παραδοσιακά

Η αποκατάσταση διατηρητέων και παραδοσιακών κτισμάτων επιδοτείται Η μορφή και το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από το εάν το κτίσμα έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακό ή διατηρητέο, από την μελλοντική του χρήση και από το που βρίσκεται (μέσα σε παραδοσιακό οικισμό ή όχι).

1. επιδότηση αποκατάστασης διατηρητέων κτισμάτων με μελλοντική χρήση κατοικίαςς. Οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από το ήμισυ των τόκων που θα καταβάλουν για την αποπληρωμή του δανείου. Η επιδότηση αφορά νέα δάνεια που φτάνουν μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ. Για τα ίδια κτίσματα προβλέπεται και μεταφορά του ενδεχομένως εναπομείναντος συντελεστή δόμησης. Προβλέπονται επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις στις περιπτώσεις μεταβίβασης, κληρονομιάς και δωρεάς διατηρητέων κτισμάτων με μείωση κατά 20% επί της φορολογητέας αξίας αυτών,. Προβλέπεται ειδική ρύθμιση, που παρέχει τη δυνατότητα προσθήκης κατ' έκταση ή καθ' ύψος σε διατηρητέο κτίσμα, όπως και η δυνατότητα ανέγερσης νέας οικοδομής στο οικόπεδο του διατηρητέου κτίσματος, αν δεν υπερβαίνει τους ισχύοντες όρους δόμησης της περιοχής. Επίσης ισχύει η μη ρυμοτόμηση των διατηρητέων κτιρίων όταν ρυμοτομούνται .

2. επιδότηση αποκατάστασης παραδοσιακών κτισμάτων εντός παραδοσιακών οικισμών με μελλοντική χρήση κατοικίας Τα ίδια κίνητρα, ισχύουν και για χαρακτηρισμένα παραδοσιακά κτίσματα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια ως κατοικία, με την προϋπόθεση όμως να βρίσκονται μέσα σε παραδοσιακούς οικισμούς.

3. επιδότηση αποκατάστασης διατηρητέων και παραδοσιακών κτισμάτων για χρήση τουριστικού καταλύματος Το ύψος του προς επιδότηση προϋπολογισμού εξαρτάται κυρίως από την δυναμικότητα (δηλαδή τον αριθμό των κλινών) του καταλύματος. Επιδοτούνται :

- Οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.

- Οι δαπάνες κατασκευής κολυμβητικών δεξαμενών.

- Η αγορά και η εγκατάσταση καινούργιων, σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, περιλαμβανομένου και του ξενοδοχειακού.

- Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, του οποίου αποκτάται η χρήση.

- Η αγορά και η εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών και μηχανοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών αγοράς τού αναγκαίου λογισμικού και των δαπανών εκπαίδευσης του προσωπικού, στο στάδιο εγκατάστασής του.

- Η αγορά καινούργιων μεταφορικών μέσων διακίνησης υλικών και μαζικής μεταφοράς προσωπικού.

- Οι δαπάνες επενδύσεων για προστασία του περιβάλλοντος, περιορισμό της ρύπανσης του εδάφους, του υπεδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας, αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και ανακύκλωση του ύδατος.

- Οι δαπάνες για αγορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού και για κατασκευή πάσης φύσεως εγκαταστάσεων, που προκύπτουν από τις κατά περίπτωση καθοριζόμενες προδιαγραφές και την κείμενη νομοθεσία του ΕΟΤ και που τυχόν δεν καλύπτονται από τις πιο πάνω οριζόμενες ως ενισχυόμενες δαπάνες.

- Οι δαπάνες επενδύσεων για αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποκατάσταση υγρών καυσίμων ή ηλεκτρικής ενέργειας με αέρια καύσιμα, επεξεργασμένα απορριπτόμενα υλικά από εγχώριες βιομηχανίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανάκτηση απορριπτόμενης θερμότητας, καθώς και συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Επίσης οι δαπάνες επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, υπό την προϋπόθεση ότι η επένδυση δεν αφορά τον παραγωγικό εξοπλισμό, αλλά τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις κίνησης-λειτουργίας της μονάδας και από αυτήν προκύπτει μείωση τουλάχιστον 10% της καταναλισκόμενης ενέργειας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki