Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ενεργειακή ταυτότητα στα υλικά

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες το νέο σχεδιασμό της ετικέτας σήμανσης ενεργειακής απόδοσης των συσκευών η οποία θα επεκταθεί αργότερα και στα οικοδομικά υλικά, αλλά και σε κουφώματα, τζάμια, κλπ. Οι νέες ετικέτες θα περιλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση των οικιακών συσκευών και άλλων προϊόντων. Επιπλέον, στο εξής όλες οι διαφημίσεις που θα αναφέρονται στην ενεργειακή απόδοση ψυγείων, πλυντηρίων ή φούρνων θα πρέπει να αναφέρουν την ενεργειακή κλάση των προϊόντων αυτών.
Η σήμανση ενεργειακής απόδοσης βοηθά τους καταναλωτές στον υπολογισμό των εξόδων λειτουργίας των συσκευών όταν αγοράζουν ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια, στεγνωτήρια, ηλεκτρικές κουζίνες και κλιματιστικά. Οι κατασκευαστές υποχρεούνται να επισημαίνουν την ετήσια κατανάλωση ενέργειας, ανεξάρτητα από το εάν ανήκει σε υψηλή (Α, σκούρο πράσινο) ή χαμηλή (G, κόκκινο) ενεργειακή κλάση. Ανάλογα με το είδος της συσκευής, η σήμανση αναφέρει επίσης την κατανάλωση νερού, τα επίπεδα θορύβου καθώς και την εκπομπή θερμότητας.
Η νέα σχεδίαση των ετικετών ενεργειακής απόδοσης για τις οικιακές συσκευές επιτρέπει την εισαγωγή νέων κλάσεων, αλλά περιορίζει το συνολικό αριθμό των ενεργειακών κλάσεων σε επτά. Όταν προστίθεται μια νέα ανώτατη ενεργειακή κλάση, η κατώτατη θα πρέπει να αλλάξει: Εάν ένα νέο προϊόν που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τα ήδη υπάρχοντα υπαχθεί στην ενεργειακή κλάση A+, τότε η χαμηλότερη ενεργειακή κλάση θα είναι η F, κ.ο.κ. (νέο προϊόν στην κλάση Α++ → κατώτατη κλάση Ε, νέο προϊόν στην κλάση Α+++ → κατώτατη κλάση D)
Οι ενεργειακές κλάσεις των συσκευών που θα αποκτήσουν σήμανση (για παράδειγμα οι βραστήρες, οι τηλεοράσεις, τα στερεοφωνικά και οι κονσόλες παιχνιδιών) θα αποφασιστούν από ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μελλοντικά, οι ετικέτες αυτές θα πρέπει να μπαίνουν και σε άλλα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια, όπως τα επαγγελματικά ψυγεία, οι προθήκες, οι επαγγελματικές κουζίνες, αυτόματες μηχανές πώλησης και μηχανήματα εργοστασίων. Επιπλέον, η υποχρέωση της ενεργειακής σήμανσης θα ισχύει και για οικοδομικά υλικά, καθώς και προϊόντα που δεν καταναλώνουν ενέργεια, αλλά "έχουν σημαντική άμεση ή έμμεση επίδραση" στην εξοικονόμηση ενέργειας (τζάμια παραθύρων, εξώπορτες).
Μετά τη δημοσίευση των νέων κανόνων στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, τα κράτη μέλη θα έχουν διορία ενός χρόνου για την ενσωμάτωσή τους στην εθνική νομοθεσία. Η οδηγία που εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση την Τετάρτη αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου νομοθετικού πακέτου για την ενεργειακή απόδοση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki