Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φοβούνται το κραχ της οικοδομής

Σε τροχιά κατάρρευσης βρίσκονται πλέον οι επενδύσεις σε κατοικία καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι φέτος η οικοδομικής δραστηριότητα θα βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας

«Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή κατοικιών έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια και ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Αυτό τις αναγκάζει να αντιμετωπίζουν το μέλλον με ιδιαίτερο σκεπτικισμό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι υπερβάλλουσα προσφορά Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι η υποχώρηση της ζήτησης Παράλληλα , δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί και ο κορεσμός που καταγράφεται στην αγορά κύριας κατοικίας αφού τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα ξεπερνούν το 80%. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου. Αν προστεθούν όλα αυτά τότε οι εκτιμήσεις για το μέλλον δεν μπορούν να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες» τόνιζε χαρακτηριστικά στέλεχος εταιρίας ακινήτων που ασχολείται με την ποσοτική ανάλυση των εξελίξεων στην αγορά κατοικίας.

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής που καταγράφουν την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τα απαισιόδοξα σενάρια  Ο όγκος νέων οικοδομών βάσει αδειών (ιδιωτικών, κατοικήσιμων και μη κτισμάτων) μειώθηκε κατά -29,3% σε ετήσια βάση και τον Μάιο΄11, έναντι πτώσης -30,3% τον Απρ.΄11, -40,5% τον Μάρτ.’11, -37,4% τον Φεβρ.΄11, -71,5% τον Ιαν.΄11 και -20,9% τον Μάιο’10. Έτσι στο 5μηνο’11 ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε κατά -46,1% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσής του κατά -54,2% στο 1ο 3μηνο’11 και επίσης κατά -22,6% στο 5μηνο΄10. Είναι πλέον εμφανές ότι η εικόνα του κλάδου των οικοδομών δεν δείχνει σημεία σταθεροποίησης και η δραστηριότητα στον κλάδο συνεχίζει να μειώνεται με ταχύ ρυθμό.

Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί :

-Η μεγαλύτερη υποχώρηση των επενδύσεων σε κατοικίες –σε απόλυτους αριθμούς-καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

-Το γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην οικονομία έχει επηρεάσει και την αγορά εξοχικής κατοικίας. Ενδεικτικό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι σε τουριστικούς προορισμούς όπως για παράδειγμα : Ιόνια νησιά, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Βόρειο Αιγαίο η οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει εικόνα κατάρρευσης σε σύγκριση με τον αντίστοιχο διάστημα του 2009 και οι ενδείξεις από τα τοπικά πολεοδομικά γραφεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τάση αυτή δεν πρόκειται να αντιστραφεί άμεσα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki