Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στη μάχη των τιμών οι κατασκευαστές

Η στροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα μεταχειρισμένα διαμερίσματα βάζουν στο παιγνίσι των τιμών και τους κατασκευαστές. Σύμφωνα με στοιχεία , οι οικοδομικές επιχειρήσεις προκειμένου να περιορίσουν το αδιάθετο απόθεμα κατοικιών τους αναγκάζονται να μπούν στο παιγνίδι των τιμών. Αποτέλεσμα , οι τιμές των νέων κατοικιών εντονότερους ρυθμούς πτώσης σε σύγκριση με τα μεταχειρισμένα. Από στοιχεία προκύπτει ότι η πτώση παρά την αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών ήταν 3,0% το 2010, έναντι ωστόσο μείωσής του κατά -0,7% το 2009. Η μείωση των τιμών των τιμών των διαμερισμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη, φθάνοντας το -6,9% το 2010, από -6,0% το 2009, από ό,τι στην Αθήνα (2010: -2,8%. 2009: -4,6%) και τις λοιπές περιοχές, που περιλαμβάνουν τις δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες (2010: -4,8%, 2009: -1,9%).

Κατά συνέπεια η αγορά κατοικίας αρχίζει να εμφανίζει υψηλότερη πραγματική απόδοση της επένδυσης σε κατοικίες. Αν αυτή η τάση ενισχυθεί περαιτέρω μπορεί να συμβάλει σε προσέλκυση επενδυτών στον κλάδο, εφόσον σημειωθεί εμφανής βελτίωση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα.

Η σημαντική μείωση της ζήτησης κατοικιών στην τελευταία ιδίως 2-ετία συνοδεύεται από την ακόμη μεγαλύτερη πτώση της προσφοράς κατοικιών, όπως προαναφέρθηκε (μείωση του αριθμού αδειών των νέων κατοικιών κατά -12,2% σε ετήσια βάση στο 11μηνο’10, μετά την πτώση τους κατά -15,3% στο 11μηνο.’09), με αποτέλεσμα τον περιορισμό της μείωσης των τιμών των κατοικιών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki