Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τι συμβαίνει με το κόστος της οικοδομής

Ανησυχία επικρατεί στην αγορά μετά τις αυξήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών . Μάλιστα απο τις αρχές του χρόνου αναμένεται νέος κύκλος ανατιμήσεων γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το επενδυτικό κλίμα.

Ο γενικός δείκτης κόστους κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών (Ελλ. Στατ.) αυξήθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση τον Νοέμ.΄10 (Οκτ.΄10: 3,1%) έναντι οριακής αύξησής του κατά 0,3% τον Νοέμ.΄09. Σημειώνεται ότι οι τιμές του υλικού κόστους κατασκευής των νέων κατοικιών συμβάλλουν πάνω από το ήμισυ στο συνολικό κόστος κατασκευής τους. Η άνοδος αυτή του κόστους των υλικών κατασκευής κατοικιών τον Οκτ.΄10 οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών των υλικών του σιδηρού οπλισμού (+8,8%, με συμβολή στη συνολική αύξηση των τιμών κατασκευής +1,9%), των υλικών θέρμανσης και αποχέτευσης (+8,8%, με συμβολή +0,7%) και των ηλεκτρολογικών υλικών (+6,2%, με συμβολή +0,3%). Οι τιμές των λοιπών κατηγοριών των υλικών κατασκευής κινήθηκαν τον Νοέμ.΄10 στα περυσινά επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι βασικές ομάδες υλικών, «κονίες και έτοιμο σκυρόδεμα» (με συντελεστή στάθμισης 18,6%) και «ξυλεία και προϊόντα από ξύλο» (με συντελεστή στάθμισης 16,6%) σημείωσαν οριακή άνοδο (Νοέμ.΄10: +0,1%, Νοέμ.΄09: +1,6%) και (Νοέμ.΄10: +0,7%, Νοέμ.΄09: +0,2%) αντίστοιχα. Συνολικά στο 11μηνο΄10 ο δείκτης τιμών των υλικών κατασκευής αυξήθηκε κατά 3,0% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσής του κατά -0,9% στο 11μηνο΄09. Από την άλλη μεριά, οι αυξήσεις που σημειώθηκαν στο κόστος εργασίας στην κατασκευή νέων κατοικιών ήταν σχεδόν μηδενικές (11μηνο΄10: +0,02% σε ετήσια βάση, 11μηνο΄09: +0,6%), λόγω της αυξημένης προσφοράς εργασίας από κατηγορίες εργατών χαμηλής εξειδίκευσης και της ασκούμενης συσταλτικής εισοδηματικής πολιτικής.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki