Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η αγορά γραφείων ευάλλωτη στη κρίση

Η κρίση που πλήττει την αγορά επηρεάζει και την αγορά ενοικίων γραφείων τα οποία από το πρώτο εξάμηνο  2005 έχουν υποχωρήσει έως και κατά 50%. Η πτωτική πορεία των ενοικίων γραφειακών χώρων  έχει ξεκινήσει από την αρχή 2001 και έχει ως αποτέλεσμα οι σωρευτικές απώλειες των τελευταίων χρόνων να πλησιάζουν και να περνούν το  60%.
«Οι μισθώσεις στα μεγάλα και πολυτελή γραφεία που βρίσκονται στις κατ, εξοχή περιοχές γραφειακών χώρων έχουν μειωθεί σημαντικά ενώ ο μέσος απαιτούμενος χρόνος για να μισθωθεί ένα σύγχρονο κτίριο γραφείων έχει ξεπεράσει το ένα χρόνο.»τόνιζε χαρακτηριστικά στέλεχος μεσιτικής εταιρίας και συμπλήρωνε ότι: «η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει πονοκεφάλους σε όσους πριν την κρίση  προχώρησαν σε επενδύσεις σε γραφειακούς χώρους βασιζόμενοι στην τραπεζική χρηματοδότηση. Σε αυτούς άλλωστε οφείλεται και η μεγάλη υποχώρηση των τιμών των ενοικίων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη των τιμών των ενοικίων το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι αγορές του κέντρου  της Αθήνας και των Λεωφόρων Κηφισίας και Συγγρού.
Στο κέντρο της Αθήνας το 2001 το ανώτερο επίπεδο τιμών ενοικίων  έφθανε τα 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Από την χρονιά αυτή , που η αγορά κτύπησε «ταβάνι» ξεκίνησε μία συνεχής υποχώρηση των τιμών. Το 2002 το μέσο επίπεδο των ανώτατων τιμών ήταν 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Το 2003 έπεσε τα 28 ευρώ και σήμερα στα 20 ευρώ περίπου. Στη Λεωφόρο Κηφισίας το επίπεδο το ενοικίων από 36 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το 2001 έπεσε 22 ευρώ το 2004 και κάτω από τα 20 ευρώ σήμερα. Στη Συγγρού από τα 25 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που ήταν το 2001 σήμερα κινείται στα επίπεδα των 13-14 ευρώ.
«Οι τιμές των ενοικίων σε γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας. Αυτό δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι αυτή τη στιγμή η αγορά βρίσκεται είτε κατώτατο σημείο της είτε πολύ κοντά σε αυτό. Εκτιμούμε ότι παρά την ύφεση που πλήττει την οικονομία οι τιμές των ενοικίων δεν πρόκειται να υποχωρήσουν σημαντικά με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα διαφοροποιηθεί το εξωτερικό περιβάλλον της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιαστική αύξηση της προσφοράς ενοικιαζόμενων γραφειακών χώρων.» τόνιζε χαρακτηριστικά αναλυτής της αγοράς συμπληρώνοντας ότι «αν και ο δείκτης της διαθεσιμότητας έχει αυξηθεί σημαντικά εν τούτοις η υπάρχουσα ζήτηση μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μία κρίση.»
Στα πλαίσια αυτά καταλυτικός θα είναι ο ρόλος των τραπεζών αλλά και του Δημοσίου καθώς στην αγορά υπάρχουν έντονες φήμες για το ενδεχόμενο συνολικής αναδιάρθρωσης του αποθέματος ακινήτων τους.  Στην περίπτωση που προσφερθούν στην αγορά ακίνητα που είναι μισθωμένα είτε στο Δημόσιο είτε στις τράπεζες τότε ο κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης των τιμών των ενοικίων είναι όχι μόνο ορατός αλλά και μη αναστρέψιμος. Επίσης η κίνηση για μείωση των μισθωμάτων που πληρώνει το Δημόσιο κατα 20% τουλάχιστον θα συμπιέζει ακόμα περισσότερο το επίπεδο των τιμών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki