Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Βουλιάξαν οι επενδύσεις σε γραφεία

investment-grafima-anodosΗ οικονομική κρίση φαίνεται ότι επηρέασε περισσότερο τηην αγορά γραφείων σε σύγκριση με την αγορά εμπορικών χώρων. Απο στοιχεία που αφορούν σε επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε κτίρια γραφείων και εμπορικούς χώρους στην διάρκεια του προηγούμενου χρόνου προκύπτει το συμπέρασμα ότι ενώ η αξία των επενδύσεων σε γραφεία σημείωσε πτώση της τάξης του 20% περίπου τα κεφάλαια που επενδύθηκαν για εμπορικούς χώρυς ήταν αυξημένα 4% περίπου σε σύγκριση με το 2007.

“Η αγορά γραφείων επικεντρώνεται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Στις αγορές αυτές , απο τα τέλη του 2007 επικρατούν συνθήκες υπερβάλλουσας προσφοράς αυτό είναι η αιτί για την οποία οι τιμές των ενοικίων παρουσίασνα οριακή πτώση ενώ οι δείκτες διαθεσιμότητας σε δρόμους υψηλής προβολής σημείωσαν νέα επιδείνωση. Η εικόνα αυτή αλλά και η διαπίστωση της επρχόμενης κρίσης έκαναν τους επενδυτές ιδιαίτερα επιλακτικούς στο επενδύσουν σε κτίρια γραφείων” , επισήμανε αναλυτής μεγάλης τραπεζικής εταιρίας ακινήτων σχολιάζοντας τα συθγκεκριμένα στοιχεία. “Αντίθετα , η γοαρά εμπορικκών χώρων ΄χει σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό γεωγραφικής συγκέντρωσης σε σύγκριση με αυτή των γραφείων και αυτό είχε ως συνέπεια την ανάπτυξη επενδύσεων σε μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας. Παράλληλα ένα στοιχείο που επηρέασε τις αποφάσεις για επενδύσεις είναι ότι η κρίση στην εμπορική δραστηριότητα άρχισε να γίνεται αισθητή στην διάρκεια του τελευταίου τριμήνου 2008. Μέχρι τότε οι σχετικοί δείκτες αλλά και η εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν προμήνυε την επερχόμενη κρίση. Αυτό άλλωστε ερμηνεύει και τις ανακοινώσεις που έγιναν για την κατασκευή εμπορικών χώρων όχο μόνο στην Αθήνα αλλά και τουλάχιστον 10 μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Στην πραγματικότητα ενώ η αγορά γραφείων την τελευταία δεκαετία κινείται σε περιβάλλον υπερβάλλουσαν προσφοράς η κρίση στο εμπόριο φορούσε μόνο σε περιφερειακές αγορές είτε σε εμπορικά σημεία στα οποία επικερατούσαν ειδικέ συνθήκες άσκησης της εμπορικής δραστηριότητας”.

Πάντως τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν στις επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα στην διάρκεια του 2009 αποκαλύπτουν σημαντική πτώση σε σύγκριση με το 2008.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki