Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα φθηνότερα στην Ευρώπη

Τα φθηνότερα ενοίκια γραφείων ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έχει πλέον η Αθήνα, έπειτα από την πολυετή οικονομική κρίση. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα εταιρείας συμβούλων ακινήτων , μόνο η Λισαβόνα είναι πλέον φθηνότερη από την Αθήνα, με ελάχιστη διαφορά. Ενας σύγχρονος χώρος γραφείου σε μια καλή συνοικία των Αθηνών ενοικιάζεται πλέον με 240 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) ανά έτος, ενώ στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας κοστίζει 220 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως. Οι τιμές στα ενοίκια κτιρίων γραφείων στην ελληνική πρωτεύουσα έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 18% σε σύγκριση με το τέλος Ιουνίου 2011.

Η όποια δραστηριότητα καταγράφεται στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων περιορίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στην ουσία μετακομίζουν από ένα ακριβό κτίριο σε ένα με φθηνότερο ενοίκιο. Πολλές επιχειρήσεις φεύγουν από μεγάλα κτίρια γραφείων γιατί εξαιτίας των απολύσεων μπορούν πλέον να χωρέσουν σε μικρότερα, επισημαίνουν οι μεσίτες. Στην έκθεση της Savills αναφέρεται πως η ζήτηση περιορίζεται στους γνωστούς πόλους γραφείων οι οποίοι στο παρελθόν ήταν ακριβοί, αλλά τώρα οι τιμές είναι προσιτές. Το συνολικό απόθεμα των γραφείων Α' και Β΄κατηγορίας (τα σύγχρονα και με υποδομές κτίρια) φτάνει τα δύο εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα στην Αθήνα. Το 40%, δηλαδή περίπου 800.000 τετραγωνικά μέτρα, βρίσκεται στα Βόρεια Προάστια και τα περισσότερα στην Λεωφόρο Κηφισίας. Περίπου 10% βρίσκεται στο κέντρο, το 15% στις περιοχές γύρω από το κέντρο και το 35% στα νότια προάστια και τον Πειραιά. Εκτός από τη μεγάλη πτώση τιμών, οι ιδιοκτήτες κτιρίων γραφείων στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με τους κακοπληρωτές οι οποίοι δεν είναι πλέον μόνο ιδιωτικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ηδη καταγράφονται αγωγές εξώσεων σε ακίνητα τα οποία στεγάζουν υπηρεσίες δήμων, ενώ σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται στην πληρωμή των ενοικίων από δημοσίους οργανισμούς

. Η αγορά κτιρίων γραφείων με τη μεγαλύτερη πτώση τιμών από τον Ιούνιο του 2011 είναι το Δουβλίνο. Τα ενοίκια στην ιρλανδική πρωτεύουσα υποχώρησαν περί το 11,4% τον τελευταίο χρόνο και το κόστος για ένα σύγχρονο γραφείο κινείται κοντά στα 290 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως. Ακολουθεί η Μαδρίτη, με τα ενοίκια να έχουν υποχωρήσει κατά 5,6% από τον Ιούνιο του προηγούμενου χρόνου και τις τιμές να βρίσκονται στα 300 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως. Την ίδια περίοδο, τα ενοίκια κτιρίων γραφείων στη Βιέννη παρουσίασαν αύξηση 27% και έφτασαν κατά μέσο όρο τα 336 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki