Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα σχέδια του ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Το 2010 οι ελληνικές επιχειρήσεις λειτούργησαν σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον λόγω της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονοµίας. Η µείωση των εσόδων, η αυξηµένη άµεση και έµµεση φορολόγηση, και ο περιορισµός της ρευστότητας είναι µερικοί µόνο από τους παράγοντες που δυσχεραίνουν το επιχειρηµατικό περιβάλλον. Οι δραστηριότητες του Οµίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ υφίστανται τις συνέπειες της δύσκολης οικονοµικής συγκυρίας, όπως τόνισε η διοίκηση στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων που πραγµατοποιήθηκε σήµερα (30 Ιουνίου) στα Γραφεία του Οµίλου. Η κατασκευαστική δραστηριότητα δέχτηκε το µεγαλύτερο πλήγµα, καθώς συνολικά ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα δοκιµάζεται έντονα. Το Πρόγραµµα δηµοσίων Επενδύσεων έχει µειωθεί δραµατικά και κατά συνέπεια ο αριθµός των νέων έργων που δηµοπρατούνται είναι πολύ περιορισµένος. Για το λόγο αυτό ο Όµιλος εντείνει τις προσπάθειες εξεύρεσης έργων και στο εξωτερικό, µε πολύ προσεκτική διεκδίκηση έργων σε επιλεγµένες χώρες. Τόσο στη Μέση Ανατολή (Κατάρ, Οµάν, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ) όσο και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως Ρουµανία, Βουλγαρία, Σερβία και Αλβανία εκτελούνται ήδη σηµαντικά έργα. Στόχο αποτελεί και η αγορά της Ρωσίας. Παράλληλα, έµφαση δίνεται στην µείωση του λειτουργικού κόστους της κατασκευής. Στα έργα Παραχώρησης του Οµίλου παρατηρείται πτώση της κυκλοφορίας οχηµάτων λόγω της αύξησης της τιµής των καυσίµων και της κρίσης µε αποτέλεσµα οι δανείστριες τράπεζες να αναστείλουν τη χρηµατοδότηση σε κάποια από αυτά. Στην παρούσα φάση η Εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγµατεύσεις µε το δηµόσιο και τις Τράπεζες για επανεκκίνηση των έργων. Τα παραπάνω προβλήµατα σε συνδυασµό µε την οικονοµική δυσπραγία του Ελληνικού δηµοσίου δηµιουργούν δυσχέρειες στην πορεία των εργασιών που είναι σε εξέλιξη. Ο Όµιλος µέσω του κοινοπρακτικού σχήµατος «ΑΚΤΩΡ ΑΕ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ - ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ» ανακηρύχθηκε Ανάδοχος και υπέγραψε πρόσφατα Σύµβαση Παραχώρησης µε την κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης για τη Μελέτη, Κατασκευή, Χρηµατοδότηση και Λειτουργία µονάδας διαχείρισης οικιακών απορριµµάτων στην περιοχή Yanino της περιφέρειας Leningrad δυναµικότητας 350.000 τόνων ετησίως. Το γεγονός ότι ο Όµιλος διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων µε «αµυντικά» χαρακτηριστικά απέναντι στην κρίση δηµιουργεί ένα πλέγµα ασφαλείας αλλά και προοπτικές ανάπτυξης.

• Στον τοµέα των Παραχωρήσεων η Αττική Οδός, παρά τη µικρή µείωση της κυκλοφορίας, αποτελεί θεµελιώδες περιουσιακό στοιχείο µε τη διανοµή µερίσµατος να ξεκινά το 2012.

• Οι κλάδοι των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της Διαχείρισης Απορριµµάτων έχουν επηρεαστεί σε πολύ µικρότερο βαθµό από την οικονοµική συγκυρία. Οι ΑΠΕ παρουσιάζουν αυξανόµενους ρυθµούς ανάπτυξης και ο τοµέας της διαχείρισης Απορριµµάτων εµφανίζεται µε πολύ καλές προοπτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η ανάπτυξη των κλάδων αυτών αποτελεί υποχρέωση της χώρας βάσει των Ευρωπαϊκών επιταγών και των διεθνών συνθηκών στις οποίες έχει προσχωρήσει. Σήµερα ο Όµιλος λειτουργεί λειτουργία Αιολικά Πάρκα συνολικής εγκατεστηµένης ισχύος 118 MW, επιπλέον 116,5 MW βρίσκονται υπό κατασκευή, εκ των οποίων τουλάχιστον 70 MW θα τεθούν σε λειτουργία εντός του 2011.

• Η θετική έκβαση των προσπαθειών για την εξασφάλιση των αδειών εξόρυξης χρυσού για τα Μεταλλεία Χαλκιδικής (5% άµεση συµµετοχή και 19,3% συµµετοχή στη EUROPEAN GOLDFIELDS) θα έχει ως συνέπεια την υλοποίηση του σηµαντικού επενδυτικού προγράµµατος τα επόµενα χρόνια που αναµένεται να δηµιουργήσει ένα αξιόλογο νέο αντικείµενο εργασιών για την ΑΚΤΩΡ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki