Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πωλούν όπου μπορούν η ΑΕΕΑΠ

Στάση αναμονής και εσωστρέφειας τηρούν πλέον οι εταιρίες επενδύσεων ακινήτων προτιμώντας να ενισχύσουν με πωλήσεις τις θέσεις τους σε μετρητό παρά να τοποθετούν κεφάλαια σε νέες επενδύσεις. Η τάση αυτή που ήταν ιδιαίτερα έντονη την προηγούμενη χρονιά αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον για το 2011. Το τελευταίο δωδεκάμηνο η στρατηγική των εταιριών χαρακτηρίζεται από πωλήσεις , αποτυχημένες απόπειρες πωλήσεων αλλά και ανακατανομές εντός των ομίλων.

Το 2010 η EFG Eurobank Properties προχώρησε σε πώληση ακινήτου ιδιοκτησίας της, στη Θεσσαλονίκη επί της οδού Ίωνος Δραγούμη. Το ακίνητο αφορά σε πολυώροφη οικοδομή, που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους, συνολικής επιφανείας 1.166,99τ.μ. Το τίμημα της αγοραπωλησίας ανήλθε σε €3.950.000. Στα μέσα του ίδιου έτους η Eurobank Properties προχώρησε στην αγορά τμήματος του ακινήτου που βρίσκεται επί της οδού Παπαδιαμαντοπούλου, στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, απέκτησε ισόγειο με χώρους βοηθητικής χρήσης συνολικής επιφάνειας 385τ.μ. και 36 θέσεις στάθμευσης σε τρία υπόγεια επίπεδα. Το τίμημα της αγοράς ανήλθε σε €1,2εκατ. ευρώ με απόδοση 10,4%. Επισημαίνεται ότι η Εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2009 είχε προβεί στην αγορά των γραφειακών χώρων της ανωδομής. Ο ισόγειος χώρος είναι μισθωμένος από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εξυπηρέτηση στεγαστικών αναγκών της Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. Στα τέλη Ιουλίου του 2010 έγινε και η δεύτερη πώληση ακινήτου της εταιρείας και συγκεκριμένα ισόγειου καταστήματος με υπόγειο και πατάρι, συνολικής επιφανείας 383,57τ.μ. στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο έναντι €900.000.Τέλος πούλησε και κατάστημα που επί της οδού Δημητριάδος στο Βόλο. Πρόκειται για ισόγειο κατάστημα, με πατάρι, συνολικής επιφανείας 352τμ. και το τίμημα της αγοραπωλησίας ανήλθε σε €2.000.000.

Η «Trastor ΑΕΕΑΠ»  στις αρχές του 2010 ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πώληση ποσοστού 50% του εμπορικού κέντρου Athens Heart επί της λεωφόρου Πειραιώς. Ωστόσο στα μέσα του ίδιου έτους αναβλήθηκε η πώληση του εμπορικού κέντρου λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Η εταιρεία MIG Real Estate προχώρησε εντός του 2010 στην απόκτηση του μεγαλύτερου ποσοστού των μετοχών της ρουμάνικης εταιρείας EGNATIA PROPERTIES S.A. ιδιοκτήτριας δύο  ακινήτων στη Ρουμανία. Συγκεκριμένα πρόκειται για κτίριο γραφείων στο Βουκουρέστι επιφάνειας 3.000τ.μ. περίπου το οποίο στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Marfin Bank Romania και ένα υποκατάστημα της τράπεζας. Το δεύτερο ακίνητο αφορά σε υποκατάστημα της τράπεζας Marfin Bank Romania στη Μπάια Μάρε, συνολικής επιφάνειας 313τ.μ. σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Η Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ, η οποία ιδρύθηκε το 2010 με αρχικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων 241 ακινήτων εμπορικής αξίας άνω των €900εκατ. το πρώτο εξάμηνο του έτους πέρασε προχώρησε σε διαγωνισμό για την πώληση γραφειακού συγκροτήματος επί της Λ. Μεσογείων και Β. Σοφίας, έναντι ελάχιστου τιμήματος €24εκατ. ο οποίος όμως κατέληξε άγονος.

Η εταιρεία OTE Properties θυγατρική της ΟΤΕ Estate αποφάσισε στις αρχές του 2011 να προχωρήσει σε λύση και εκκαθάριση κυρίως λόγω του υφιστάμενου χρηματοπιστωτικού και οικονομικού περιβάλλοντος. Επισημαίνεται ότι η εταιρεία είχε λάβει τον Ιούνιο του 2008 άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τελική ημερομηνία εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο στις 07/10/2011.

Η Εμπορική Τράπεζας προχώρησε στις αρχές του 2011 σε συμφωνία για τη συνολική πώληση και επαναμίσθωση χαρτοφυλακίου 14 εμπορικών ακινήτων της σε όλη της Ελλάδα έναντι €45εκατ., σε Ελληνοαμερικάνο επενδυτή.

Τέλος, η Lamda Development, στο Β’ εξάμηνο του 2010, εξαγόρασε το ποσοστό των συνιδιοκτητών της, στο εμπορικό κέντρο MEDITERRANEAN COSMOS στη Θεσσαλονίκη και είναι πλέον ιδιοκτήτρια του 100% του κέντρου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki