Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στα χερια ξένων η αγορά

Στα χέρια των ξένων αλλυσίδων το μέλλον των μεγάλων εμπορικών δρόμων σε ΑΘήνα , Θεσσαλονίκη και στα άλλα μεγάλα ασρικά κέντρα της χώρας. Η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων οι ελληνικές αλλυσίδες βρίσκονται στο περιθώριο και αφήνουν χώρο στους ξένους να ψωνίσουν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Το πρόσφατο παράδειγμα της Ερμού με την πώληση κτιρίου σε ισπανική αλλαυσίδα σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη απο την αρχικώς ζητούμενης είναι η πρώτη ένδειξη για τα μελλούμενα. Ενδεικτική είναι η τελευταία, παγκόσμια έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων, Colliers, η οποία καταγράφει τους 50 πιο εμπορικούς δρόμους σύμφωνα με την οποία η Ερμού καταλαμβάνει την 38η θέση στο τοπ 50, απο την 30η πέρυσι.

Η εικόνα της αγοράς απογοητευτική.Τα ενοίκια υποχώρησαν φέτος κατά 10% και η πτώση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια ακόμη βουτιά κατά 28,57% το 2010 σε σύγκριση με το 2009 ενώ έχει "εξατμιστεί" ο "αέρας" που στις παλιές καλές εποχές ξεπερνούσε τα 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Φέτος, σύμφωνα με την έρευνα, τα ενοίκια στα καταστήματα κινούνται στα επίπεδα των 2.830,2 δολάρια ανά τ.μ. (1.958,8 ευρώ/τ.μ. τον χρόνο ή περίπου 163 ευρώ/τ.μ. τον μήνα). Εκτός από την Ερμού τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν κι άλλες μεγάλες εμπορικές πιάτσες, όπως η Κηφισιά, η Γλυφάδα, το Κολωνάκι, η οδός Πατησίων, ο Πειραιάς. Επίσης τα τελευταία χρόνια η πτώση του τζίρου είναι δραματική για ορισμένους κλάδους, όπως π.χ. για το έπιπλο όπου καταγράφεται μείωση 60%-70%. Με τις τιμές να έχουν σημειώσει ραγδαία πτώση οι ξένοι μπορούν να διαλέγουν τα καλύτερα καταστήματα,να παζαρεύουν ενοίκια αλλά και περιμένουν.

Η αγορά από την ισπανική αλυσίδα Mango ακινήτου στην Ερμού έναντι 13,5 εκατ. ευρώ είναι η πρώτη συμφωνία μεγάλης κλίμακας που συμβαίνει τα τελευταία 20 - 30 χρόνια. Επίσης η γνωστή αλυσίδα Foot Locker ετοιμάζεται να πάρει θέση στην οδό Ερμού στο ακίνητο που σήμερα βρίσκεται η αλυσίδα με είδη σπιτιού "Παρουσίαση", ενώ πρόσφατα η εταιρεία Calin άνοιξε κατάστημα Intimissimi και μάλιστα εταιρικό, γεγονός που δείχνει ότι πιστεύει στην οδό Ερμού.

Στο εξωτερικό καταγράφονται τάσεις ανάκαμψεις μετά απο διετή ύφεση. Η πιο ακριβή βιτρίνα του κόσμου είναι και φέτος η 5η Λεωφόρος στη Νέα Υόρκη με ενοίκιο 2.150 δολάρια ανά τετραγωνικό πόδι ή 21.500 δολάρια/τ.μ. τον χρόνο. Ακολουθούν δύο δρόμοι στο Χονγκ Κονγκ στη δεύτερη και τρίτη θέση: Η Russel Street, Causeway Bay με 1.509,98 δολάρια ανά τετραγωνικό πόδι ή 15.099,8 δολάρια/τ.μ./έτος και η Queen's Road, Central με 13.558,1 δολάρια/τ.μ./έτος. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η πρώτη ευρωπαϊκή εμπορική οδός, η Old Bond Street στο Λονδίνο με 9.618,5 δολ./τ.μ./έτος ενώ στην Oxford Street το ενοίκιο είναι 7.614,6 δολ/τ.μ. (9η θέση).

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki