Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το "εκλημα" με τα εκτός σχεδίου

Φόρο και στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, στα αγροτεμάχια και στα κτήματα σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία εξαιρούνταν ως τώρα από τους φόρους κατοχής ακινήτων, εισηγούνται παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Φυσικά, δεν λαμβάνουν υπόψη ότι ένας σημαντικός αριθμός από αυτά σύντομα λόγω των παρεμβάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος θα προστεθεί στη λίστα εκείνων που δεν έχουν δικαίωμα δόμησης και επομένως καμία εμπορική αξία. Επίσης , δεν λαμβάνουν υπόψη ήδη πολλά από αυτά έχουν αποκλειστεί από την αγορά λόγω των ρυθμίσεων που αφορούν : τα «τυφλα» , τα βραχώδη, αιγιαλό και παραλία καθώς τους περιορισμούς που έχουν τεθεί λόγω χρήσεων γης με τα ειδικά χωροταξικά που έχουν εφαρμοστεί.

Σε τέτοια περίπτωση, για όσους κατέχουν οικόπεδο εκτός σχεδίου και άλλα ακίνητα, η αξία τους θα προστίθεται και το άθροισμα θα αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Έτσι ανάλογα με τους συντελεστές και τα αφορολόγητα όρια που θα ισχύσουν, θα φορολογηθούν πολλοί που ως τώρα δεν υποχρεούντο σε καταβολή φόρου. Ειδικότερα, αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης πχ οικοπέδου 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου δεν θα απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο, όπως συμβαίνει σήμερα. Θα τον πιάνει δηλαδή το όριο των 200.000 ευρώ (όπως ισχύει σήμερα) ή θα αθροίζεται η αξία του ακινήτου αυτού με άλλα (πχ το σπίτι όπου διαμένει) ώστε τελικά να υπαχθούν περισσότεροι στο φόρο και να πληρώσουν περισσότερα, προκειμένου το δημόσιο να εισπράξει έως και 2 δισ. ευρώ επιπλέον από φόρους στα ακίνητα. Για το σκοπό αυτό στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν πως το καλοκαίρι του 2012 θα είναι όλα έτοιμα για να προχωρήσουν στην επιβολή του φόρου, με βάση τις δηλώσεις Ε9 που τώρα υποβάλλονται.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki