Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Συμπληρωματικές ρυθμίσεις για τα νοικια

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα «κουρεμένα» ενοίκια με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που έρχεται εκ των υστέρων να διορθώσει «ασάφειες» και «κενά» στον σχετικό νόμο, εξαιτίας των οποίων έχουν μπλοκάρει οι κρατικές αποζημιώσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Με την ίδια απόφαση αντιμετωπίζεται μια μακρά λίστα ειδικών περιπτώσεων σε ζητήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί τριβές ανάμεσα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές και το κράτος έπρεπε να παρέμβει «πυροσβεστικά» για να πέσουν οι τόνοι και να τρέξουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες επίλυσης.

 

Παράδειγμα κραυγαλέας περίπτωσης είναι αυτή όπου το ενοίκιο καταβλήθηκε σε προγενέστερο χρόνο από τον μήνα που εφαρμόστηκε το υποχρεωτικό «κούρεμα» ή όταν το ενοίκιο αποτελεί ποσοστό επί των εσόδων της επιχείρησης ή ο εκμισθωτής-ιδιοκτήτης είναι το ίδιο το Δημόσιο.

 

Ειδικότερα με την απόφαση ξεκαθαρίζονται τα εξής:

 

1. Εάν το μίσθωμα έχει καταβληθεί σε προγενέστερο χρόνο από τον μήνα για τον οποίο ορίζεται μερική καταβολή, το 40% του μισθώματος για το οποίο ο μισθωτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής συμψηφίζεται στις επόμενες καταβολές μισθωμάτων. Στην περίπτωση μη ύπαρξης επόμενων καταβολών μισθωμάτων λόγω λήξης της μισθωτικής σχέσης, τα χρηματικά ποσά της απαλλαγής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

 

2. Εάν στη μισθωτική σχέση μετέχουν περισσότεροι μισθωτές και οι προϋποθέσεις μερικής καταβολής μισθώματος δεν συντρέχουν για το σύνολο των μισθωτών, με την επιφύλαξη των οριζομένων για την περίπτωση συζύγου ή έτερου μέρος συμφώνου συμβίωσης, η μερική καταβολή μισθώματος υπολογίζεται αναλογικά σύμφωνα με το μερίδιο συμμετοχής του δικαιούχου μισθωτή στο μίσθωμα.

 

3.Στην περίπτωση που το μίσθωμα καταβάλλεται κατά τη λήξη της μίσθωσης ή σε μικρότερα διαστήματα και πάντως μεγαλύτερα του μηνός η απαλλαγή του 40% του συνολικού μισθώματος για τους προβλεπόμενους μήνες υπολογίζεται αναλογικά.

 

4. Η μείωση του ενοικίου ισχύει για ολόκληρο τον μήνα για τον οποίο προβλέπεται μερική καταβολή μισθωμάτων, κατά περίπτωση, ανεξαρτήτως των ημερών ανά μήνα κατά τις οποίες έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας του εργαζόμενου.

 

5. Το μέτρο των μειωμένων ενοικίων ισχύει και για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες γίνεται χρήση πέραν της συμβατικής διάρκειας της μίσθωσης του ακινήτου (εξωσυμβατική χρήση) και καταβάλλεται αποζημίωση χρήσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

 

6. Το μέτρο της μείωσης ενοικίου έως 100% δεν εφαρμόζεται:

 

α) Οταν υφίσταται συμφωνία μίσθωσης που περιλαμβάνει ως όρο την καταβολή μηνιαίου μισθώματος ως ποσοστό επί των εσόδων, με εξαίρεση την περίπτωση που προβλέπεται και η καταβολή ελάχιστου μηνιαίου μισθώματος.

β) Σε περίπτωση κατά την οποία η μισθώτρια επιχείρηση βρίσκεται σε πτώχευση, αδράνεια, σε αναστολή για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών ή δεν έχει άδεια λειτουργίας ή αυτή έχει ανακληθεί.

 

7. Το μέτρο των «κουρεμένων» ενοικίων εφαρμόζεται και στην περίπτωση κατά την οποία εκμισθωτές-ιδιοκτήτες είναι φορείς γενικής κυβέρνησης, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί.

 

8. Δεν ισχύει η μείωση των ενοικίων όταν οι μισθωτές είναι φορείς γενικής κυβέρνησης, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki