Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τρία εκατ. κτίρια ευάλωτα σε σεισμούς

Υπέργηρο είναι το 90% περίπου των κτιρίων της χώρας. Πρόκειται για 3,7 εκατ. κτίρια τα οποία έχουν κτιστεί πριν το 1980. Σύμφωνα με στοιχεία :

1. Το μεγαλύτερο ποσοστό του κτιριακού αποθέματος της χώρας, σχεδόν το 90%, έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980. Κατά συνέπεια, υπάρχουν περίπου 3,7 εκατομμύρια κτήρια, που είναι θερμικά απροστάτευτα και ενεργοβόρα.

2. Η χώρα διαθέτει σημαντικό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς με μία και μοναδική επέμβαση, που είναι η θερμομόνωση, προκύπτει εξοικονόμηση ενέργειας ύψους 42%.

3. Η Ελλάδα καταναλώνει για θέρμανση τρεις φορές περισσότερη ενέργεια - κατά μέσο όρο - από τη Φινλανδία.

4. Η κατανάλωση για θέρμανση στην Ελλάδα είναι κατά 25% μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

5. Στην Ελλάδα μόλις το 8% των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα κατοικούν σε προστατευμένα θερμικά κτίρια σε αντίθεση με το 70% των ατόμων με υψηλά εισοδήματα.

Πόσο ασφαλές στον κίνδυνο ενός σεισμού είναι το κτιριακό απόθεμα στην χώρα μας; Το σίγουρο είναι ότι ένα σημαντικός αριθμός κτιρίων που έχει κτιστεί με βάση παλαιούς κανονισμούς είναι ιδιαίτερα ευάλλωτο σε ένα τετοιο πρόβλημα . Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του ΤΕΕ σύμφωνα με τα οποία, τρία εκατομμύρια κτίρια στην Ελλάδα, , έχουν κτιστεί με τους παλαιούς ανεπαρκείς Κανονισμούς και επομένως παρουσιάζουν στατιστικώς μεγαλύτερη σεισμική διακινδύνευση, σε σύγκριση με νεότερα κτίσματα.

Πιό εκτεθειμένα είναι τα παλαιά αγροτικά κτίσματα και οι αγροτικές κατοικίες, τα αξιοποιημένα παλιά βιομηχανικά κτίρια καθώς και οι παλιότερες πολυκατοικίες και μονοκατοικίες. Εκτιμάται ότι σ’ όλη τη Χώρα υπάρχουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια λιθόκτιστα απ’ τα οποία τα μισά περίπου πρέπει να είναι πολύ παλαιά μονώροφα, χτισμένα με ακατάλληλους λίθους και χωματόλασπη. Στο σύνολο της Επικράτειας τα λιθόκτιστα κτίρια που κατοικούνται μονίμως υπολογίζονται σε 150.000 και βρίσκονται σε χωριά με μικρό πληθυσμό (συνολικά τα λιθόκτιστα κτίρια στη χώρα υπολογίζονται σε 890.000, αλλά τα περισσότερα είναι εγκαταλειμμένα). Επίσης σε κάθε μέτριου και μεγάλου μεγέθους ΟΤΑ, υπάρχουν παλαιά υψηλά βιομηχανικά κτίρια τα οποία έχουν “ανακαινισθεί” και χρησιμοποιούνται ως πνευματικά κέντρα, μουσεία ή εστιατόρια – δηλαδή έγιναν χώροι πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας. Οι συνθήκες ανακαίνισης των κτιρίων αυτής της κατηγορίας, κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες περίπου, δεν είναι γνωστές. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις είναι πιθανόν ότι η σύλληψη, μελέτη και εκτέλεση των σχετικών επεμβάσεων δεν εγγυώνται την αντισεισμική ασφάλεια των θαμώνων, στον ίδιο βαθμό που την εξασφαλίζουν τα όμοια σύγχρονα κτίρια συγκέντρωσης κοινού. Ο συνολικός αριθμός αυτών των κτιρίων δεν είναι γνωστός

Τέλος υπάρχουν και τα ιδιωτικά κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα. Όπως επισημαίνεται ,το πλήθος αυτών των κτιρίων στην Επικράτεια αγγίζει σήμερα το 1.500.000. Για , τουλάχιστον 1.000.000 απ’ αυτά οι μελέτες έχουν γίνει πριν απ’ το 1985 (χρονολογία της πρώτης αποφασιστικής βελτίωσης του ελληνικού αντισεισμικού Κανονισμού). Αναγνωρίζεται διεθνώς ότι τα κτίρια εκείνης της εποχής έχουν αυξημένη σεισμική τρωτότητα (κατά μέσον όρο μόνον, κι όχι αναγκαστικώς για κάθε μεμονωμένο κτίριο), εν σχέση με τα κτίρια που μελετήθηκαν αργότερα .

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki