Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ενθαρρυντικά μηνύματα για τις εξαγωγές

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2010, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι εξαγωγές για το πρώτο τετράμηνο του 2010 κατέγραψαν αύξηση κατά 2,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €4,6 δις. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα του περσινού έτους είχαν καταγράψει ισχυρή μείωση κατά 17,9%, συγκριτικά με το διάστημα Ιαν-Απρίλιος 2008. Αναφορικά με την κατανομή σε Ε.Ε. και Τρίτες Χώρες, το ενδοκοινοτικό εμπόριο απορροφά το 64,3% της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας, ενώ το υπόλοιπο 35,7% αποσπούν οι Τρίτες Χώρες.
Σημαντική μείωση σε ποσοστό 15,1% σημειώνουν οι ελληνικές εισαγωγές το εξεταζόμενο διάστημα του τρέχοντος έτους, ενώ σε αξία ανέρχονται σε €12,4 δις. Ποσοστό 67,2% των ελληνικών εισαγωγών προέρχεται από τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, ενώ το υπόλοιπο 32,8% προέρχεται από τις Τρίτες Χώρες.
Εξετάζοντας το εμπορικό ισοζύγιο, παρατηρείται μείωση κατά 23% ή κατά €2,3 δις. σε απόλυτες τιμές, ενώ ο δείκτης επικάλυψης του ελληνικού εξωτερικού εμπορίου, που εκφράζεται ως τον λόγο των εξαγωγών προς τις εισαγωγές, αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες και ανήλθε σε 37,6%.
Ωστόσο οι εξαγωγές, σε απόλυτες τιμές, παραμένουν πολύ χαμηλότερα από το 2008, και συγκεκριμένα κατά 16,1%. Οι προσπάθειες για κάλυψη του χαμένου εδάφους, αναφέρει ο ΣΕΒΕ, θα πρέπει να ενταθούν το επόμενο διάστημα, μέσω της επιτάχυνσης εκπόνησης ενός επιχειρηματικού σχεδίου άμεσης δράσης για την τόνωση των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και μέσω της εξάλειψης των εμποδίων που σήμερα ταλανίζουν τους Έλληνες εξαγωγείς, όπως η επιστροφή του ΦΠΑ, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, οι απεργίες, ενώ άμεση είναι η ανάγκη βελτίωσης της ρευστότητας των Ελλήνων εξαγωγέων, για να ξεπεραστεί η τρέχουσα αρνητική συγκυρία που συναντούν στις διεθνείς αγορές. Ακόμα, αναγκαία είναι η εφαρμογή των διαδικασιών για την ποιότητα και τον έλεγχο της αγοράς, καθώς θα μείωνε δραστικά τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται σήμερα οι Ελληνικές επιχειρήσεις από προϊόντα εισαγωγής τα οποία δεν είναι συμμορφωμένα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας και κυκλοφορούν ανεμπόδιστα στην αγορά. Μία συντονισμένη πολιτική για την ποιότητα και τον έλεγχο της αγοράς θα είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη, την αύξηση των θέσεων εργασίας και την βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki