Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πλειστηριασμοί :Με "πονηριές" η άρση της προστασίας

Τελικά οδεύουμε προς άρση της προστασίας των πλειστηριασμών με το τρυκ της "σαλαμοποίησης". Κυβέρνηση και τρόϊκα συμφωνουν για την αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και "παζαρεύουν" για το ποιοί και πόσοι δανειολήπτες θα μείνουν χωρίς την υπάρχουσα σήμερα προστασία. Ετσι αποφάσισαν να υπάρξει και φέτος για κάποιους προστασία απο τους πλειστηριασμούς και να θέσουν περισσότερες προϋποθέσεις και κριτήρια προκειμένου ένας ιδιοκτήτης να υπαχθεί στο καθεστώς προστασίας. Παράλληλα καθιστούν τις τράπεζες ελεγκτές της ...ζωής εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων με την καθιέρωση , από την 1η Ιανουαρίου του 2015 του «ιρλανδικό» μοντέλου ρύθμισης των δανείων. Αυτά προκύπτουν από τη χθεσινή σύσκεψη, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η τρόικα μετακινήθηκε από την αρχική σκληρή της θέση, με την ελληνική πλευρά να προτείνει την προστασία της κύριας κατοικίας για ένα χρόνο ακόμη. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Ανάπτυξης «υπήρξε μετακίνηση της τρόικας, αλλά χωρίς να μπορεί να προδικάσει κανείς πως υπάρχει συμφωνία». Οι διαπραγματεύσεις έγιναν με βάση τρεις παραδοχές:

Να υπάρξει προσωρινό, μεταβατικό καθεστώς, για ένα χρόνο, δηλαδή για το 2014, στο οποίο θα συνεχίσει η απαγόρευση της διενέργειας των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι επίπονες ως προς το θέμα των ορίων που θα ισχύουν. Πηγές αναφέρουν ότι παύουν να ισχύουν τα σημερινά όρια των αντικειμενικών αξίων μέχρι τα οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ( από 300.000 ευρώ για άγαμους και 450.000 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά.) Τα νέα όρια στα οποία γίνονται οι διαπραγματεύσεις είναι οι 200.000 ή 180.000 ευρώ, χωρίς κλιμάκωση. Η τρόικα, κατά τις πληροφορίες, είχε προτείνει τις 120.000 ευρώ, αλλά φέρεται να επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο αν θα ανέβει πάνω από τις 120.000 ευρώ. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι συζήτηση έγινε και για καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. Το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να επέμενε στη μη θέσπισή τους. Και απέρριψε την πρόταση για κριτήριο στα 12.000 - 13.000 ευρώ. Πηγές θέλουν ακόμη το υπουργείο να αντέτεινε ως όριο και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων, χωρίς όμως η τρόικα να πάρει θέση. Σύμφωνα δε με πληροφορίες έπεσε στο τραπέζι και η καταβολή ποσού από τους δανειολήπτες έναντι της μηνιαίας δόσης ως προϋπόθεση για την προστασία της κύριας κατοικίας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο τέλος της διάταξης που προστάτευε τα ακίνητα για οφειλές έως 200.000 ευρώ.

Θέσπιση από την 1η Ιανουαρίου του 2015 μόνιμου εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ δανειοληπτών - τραπεζών στα πρότυπα του «ιρλανδικού μοντέλου». Έτσι, θα καθιερωθούν οι «θεσμοί» του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης». Με πιο απλά λόγια, θα θεσπιστούν κώδικες που θα προβλέπουν τις απαραίτητες δαπάνες διαβίωσης για τα νοικοκυριά. Αυτές θα αφαιρούνται από το εισόδημα και το ποσό που θα απομένει θα αποτελεί τη δόση πληρωμής.

Η τρίτη παραδοχή έχει να κάνει με τη διατήρηση των διατάξεων του νόμου Κατσέλη και συγκεκριμένα εκείνων που προβλέπουν τη δικαστική προσφυγή στα ειρηνοδικεία για τη ρύθμιση των χρεών προς τις τράπεζες. Επίσης θα διατηρηθεί η διάταξη που θα παύει κάθε καταδιωκτικό μέσο σε βάρος του δανειολήπτη όταν αυτός προσφεύγει στα δικαστήρια, ενώ συμφωνήθηκε η καθιέρωση του θεσμού της διαμεσολάβησης, ώστε να αποφευχθούν τα δικαστήρια.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki