Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Και οι πλούσιοι Άραβες

Τις ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα, η οποία έχει προσελκύει τον τελευταίο χρόνο αραβικά κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των ακινήτων αναδεικνύει πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων CBRE.

Σύμφωνα με την έρευνα, πλούσιοι Αραβες αλλά και τα κρατικά επενδυτικά οχήματα (Sovereign Wealth Funds – SWFs) της Μέσης Ανατολής πρόκειται να επενδύσουν μόνο την προσεχή δεκαετία περισσότερα από 180 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα ανά τον κόσμο, με το 80% αυτών των κεφαλαίων να κατευθύνονται προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα, μέσω επενδυτικών σχεδίων όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης και το Ελληνικό έχει μπει στο στόχαστρο αραβικών κρατικών επενδυτικών ταμείων με τα κεφάλαια που επιθυμούν να τοποθετήσουν μόνο στα δύο έργα να ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ. Για να τοποθετηθούν, όμως, τα κεφάλαια απαιτείται η αδειοδότηση και έγκριση των δύο επενδύσεων η οποία υλοποιείται με ρυθμούς χελώνας.

Ενδιαφέρον από αραβικά SWFs εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στον τουριστικό τομέα, ενώ αναμένουν τη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων προκειμένου να τοποθετηθούν και σε άλλους τομείς (γραφεία, καταστήματα) όπου έχουν ήδη πραγματοποιήσει τα πρώτα βήματα.

Εκτός από τη συμμετοχή κρατικών επενδυτικών ομίλων από Κουβέιτ και Αμπου Νταμπι στο σχήμα που επικράτησε για την εξαγορά του Αστέρα, τη συμμετοχή της Al Maabar από το Αμπου Ντάμπι στο Ελληνικό, στο αραβικό ενδιαφέρον επεκτείνεται και σε άλλες συμφωνίες.

Προ εβδομάδων ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ Μπιν Ταλάλ, επικεφαλής της ΚΗC (Kingdom Holding Company) είχε αποκαλύψει τις διαπραγματεύσεις για συμμετοχή της ξενοδοχειακής αλυσίδας Four Season στη διαχείριση του Αστέρα.

Εκτός από τις επενδύσεις του κοσμοπολίτη πρίγκιπα, η Σαουδική Αραβία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο SWF στη Μέση Ανατολή, με κεφάλαια περί τα 676 δισ. δολάρια. Η είσοδος των Σαουδαράβων, (σ.σ. αλλά και των Ιρανών) στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο real estate σύμφωνα με την έκθεση της CBRE. Από τα περίπου 180 δισ. δολάρια που προβλέπεται πως θα επενδύσουν οι Αραβες σε ακίνητα ανά τον κόσμο, τα 145 δισ. θα τοποθετηθούν στην Ευρώπη.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki