Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Επιφυλακτικοί και οι εξαγωγείς για τον ανασχηματισμό

Την έντονη αγωνία των εξωστρεφών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας για τις καθυστερήσεις που μπορεί να σημάνει η αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις ούτε  εξαγγελίες και εσωστρέφεια, αλλά επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα.
Ζητά την άμεση ενημέρωση των νέων υπουργών καθώς και των υπουργών με νέο χαρτοφυλάκιο ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή κυβερνητικού έργου και να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος. Ζητά να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες που και αυτές με καθυστέρηση είχαν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα, θέτοντας ως στόχο της νέας κυβέρνησης την προσήλωση στην ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, την αποκατάσταση της ρευστότητας και την απορρόφηση του ΕΣΠΑ με μετρήσιμους στόχους μέχρι το τέλος του 2010.
Προβληματισμό εκφράζει ο ΣΕΒΕ και για το πολυπληθές νέο κυβερνητικό σχήμα που χρειάζεται συντονισμό με αυστηρή στοχοθέτηση και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα. 
Στα θετικά του ανασχηματισμού καταγράφει ο ΣΕΒΕ την ανάθεση της αρμοδιότητας των επενδύσεων στο Υπουργείο Επικρατείας που αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποτελεσματική προώθηση των ξένων επενδύσεων στην χώρα μας. Πιστεύει όμως ότι η αρμοδιότητα του Υπουργού Επικρατείας θα πρέπει να διευρυνθεί, μεταφέροντας σε αυτόν και την αρμοδιότητα των εξαγωγών, με τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας (ΓΓΕξ) που έχει προτείνει ο ΣΕΒΕ, καθώς εξαγωγές και επενδύσεις συνδέονται άμεσα και αποτελούν δύο μορφές της εξωστρέφειας και διεθνούς ανταγωνιστικότητας που είναι τα ζητούμενα για την ελληνική οικονομία και την έξοδό της από την κρίση. Η αναγκαιότητα της δημιουργίας της ΓΓΕξ υπαγορεύεται από την ανάγκη συντονισμού των πέντε (5) συναρμόδιων υπουργείων και εποπτευόμενων από αυτά φορέων που σήμερα ασχολούνται με την εξωστρέφεια, χωρίς εθνική στρατηγική και σαφή κεντρική κατεύθυνση, συντονισμό,  αξιολόγηση πολιτικών και δράσεων στήριξης των εξαγωγών και εξοικονόμηση πόρων.
Επίσης θετική χαρακτηρίζει ο ΣΕΒΕ τη μετεξέλιξη του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Εσωτερικών και την τοποθέτηση Αναπληρωτή Υπουργού με αρμοδιότητες στη Μακεδονία και Θράκη, καθώς αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για περιφερειακή ανάπτυξη. Επισημαίνει όμως και πάλι ότι στο νέο αυτό Υπουργείο οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που, δυστυχώς, παρατηρήθηκαν στο προηγούμενο διάστημα, με ορισμό αρμοδιοτήτων και διασφάλιση των αναγκαίων, ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη ξεκινήσει εντάσσεται και η λειτουργία της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που επιβάλλεται να προχωρήσει και να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του  2010.
Γενικότερα ο ΣΕΒΕ αναμένει από τη νέα Κυβέρνηση να βρει ταχύτερα από την προηγούμενη το βηματισμό της και να λειτουργήσει με καλύτερο συντονισμό και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, επισπεύδοντας πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί και επιταχύνοντας τους ρυθμούς του έργου της, με επίκεντρο αυτή τη φορά τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που εδώ και καιρό αναμένουν οι επιχειρήσεις και η οικονομία στο σύνολό της, ιδίως αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki