Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα "ξεχασμένα" τετραγωνικά , η ΔΕΗ και το Ε9

Πριν λήξει η προθεσμία (31 Αυγούστου) για την τακτοποίηση των αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων και ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών τονίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, προκύπτει αναντιστοιχία των τετραγωνικών μετά τη ρύθμιση και των εμφανιζόμενων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

 

Το αλαλούμ αναδείχθηκε από χθεσινοβραδυνό (24/8) δελτίο τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο αναφέρεται: «Από το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά αφορά στα τετραγωνικά των ακινήτων που είναι, ήδη, δηλωμένα στο Ε9, αλλά υπάρχει διαφορά -εν προκειμένω είναι λιγότερα- από όσα είναι καταγεγραμμένα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ».

 

Ωστόσο, η ...αινιγματική «διευκρίνιση» του υπουργείου δεν εξηγεί πως θα αρθεί αυτή η αναντιστοιχία, με αποτέλεσμα να προκύπτουν εύλογα ερωτήματα: Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες που μπήκαν στη ρύθμιση να δηλώσουν και στη ΔΕΗ τις τροποποιήσεις στα τετραγωνικά των ακινήτων τους, με τις όποιες επιπτώσεις στους λογαριασμούς; Οι αλλαγές θα γίνουν από την ΔΕΗ, μέσω των στοιχείων της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ; Ή θα παραμείνουν οι διαφορές στα τετραγωνικά του Ε9 και του λογαριασμού της ΔΕΗ; Μιά πραγματικά διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου τις επόμενες μέρες ίσως δώσει σαφείς απαντήσεις.

 

Πάντως, στη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΣ προστίθενται και τα εξής: «Όσοι επιθυμούν να μπουν στη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι δεν λειτουργεί η πλατφόρμα του Ε9.

 

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση προβλέπει την απαλλαγή τελών και προστίμων της προηγούμενης πενταετίας.

 

Η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά λήγει στις 31 Αυγούστου και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί πως δεν πρόκειται να δοθεί και τρίτη παράταση.

 

Διευκρινίζεται επίσης, ότι όσοι κάνουν τη δήλωση νομιμοποίησης αυθαιρέτου εντός του Σεπτεμβρίου και τα επιπλέον τετραγωνικά του ακινήτου τους δηλωθούν έως τότε, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της ρύθμισης έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, χωρίς επιβολή προστίμων και επιπλέον τελών.

 

Προς το παρόν, 1.050.000 πολίτες έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν δηλώσει επιπλέον 21 εκατ. τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους, στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι πολίτες έχουν αξιοποιήσει, ήδη, αυτήν τη ρύθμιση».

 

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας τακτοποίησης των αδήλωτων τετραγωνικών θα ενεργοποιηθούν πρόστιμα για μη δήλωση στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, τα οποία είναι υπέρογκα. Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki