Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τι αλλάζει στη δόμηση

Ριζικές αλλαγές στη δόμηση με  αιχμή την εισαγωγή του κανόνα του «ιδεατού όγκου», προωθεί η Κυβέρνηση. Αυτό  σημαίνει οτι καταργούνται όλες οι επιμέρους πολεοδομικοί συντελεστές και ο νόμος θα επιβάλει απλά το περίγραμμα μέσα στο οποίο θα υλοποιείται η οικοδομή και δεν θα μπορεί να το υπερβαίνει. Με το νέο σύστημα θα ορίζεται ένα στερεό με βάση το έδαφος, τις περιμετρικές κατακόρυφες επιφάνειες στην προβλεπόμενη απόσταση από τα όρια του οικοπέδου και οροφή το μέγιστο ύψος. Μέσα σ' αυτό το στερεό τοποθετείται το κτίσμα, το οποίο ογκοπλαστικά διαμορφώνεται ανάλογα με την πρόταση του μηχανικού. Στην περίπτωση αυτή οι ημιυπαίθριοι χώροι, οι εσοχές, οι φωταγωγοί, οι οπές κ.λπ. δεν διαφοροποιούνται όσον αφορά τη δόμηση. Ωστόσο, υπάρχει και κάποιος κίνδυνος κι αυτός έγκειται στο ότι με το σύστημα της δόμησης κατ' όγκο είναι δυνατόν να δημιουργηθούν τερατουργήματα.

Παράλληλα στα μέσα του Φθινοπώρου θα ανακοινωθεί η τελική ρύθμιση στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΓΟΚ. Ο νέος ΓΟΚ θα αποτελείται από δύο μέρη: τον «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ» που θα ορίζει τη θέση του κτιρίου στο χώρο και τον «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΔΟΜΗΣΗΣ» που θα ορίζει τη δημιουργία του ίδιου του κτιρίου. Η μόνη μεγάλη αλλαγή που αφορά τον Κανονισμό Χωροθέτησης, έγκειται στις συνενώσεις οικοπέδων με παροχή κινήτρων αλλά και όρους, ώστε να προκύπτει όφελος για την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την εικόνα της πόλης και την αρχιτεκτονική. Αντίθετα, ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ & ΔΟΜΗΣΗΣ έχει μικρές και μεγάλες αλλαγές στο σύνολο σχεδόν των άρθρων του. Συγκεκριμένα θα δίνονται κίνητρα για βιοκλιματικό σχεδιασμό και εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης θα προβλέπεται μικρή αύξηση του επιτρεπόμενου όγκου των οικοδομών και των αρχιτεκτονικών προεξοχών, καθώς και ενσωμάτωση κινήτρων για τη δημιουργία διαμπερών ανοιγμάτων και την υπό όρους υποχώρηση κτιρίων από το δρόμο. Η ανάγκη ημιυπαίθριων χώρων για σκιασμό σε κάποιους προσανατολισμούς και για δημιουργία ανάγλυφου στις όψεις αναμένεται ότι θα αντικατασταθούν από άλλες προβλέψεις, ενώ δεν θα περιορίζεται η επιτρεπόμενη επιφάνεια για εξώστες και στεγασμένους χώρους.

Παράλληλα αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερο ύψος κτιρίων με μικρότερη κάλυψη σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί, για εξυπηρέτηση της υπόγειας στάθμευσης στα μικρά οικόπεδα και για δημιουργία βοηθητικών χώρων που εξυπηρετούν εγκαταστάσεις φιλοπεριβαλλοντικών τεχνολογιών. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος και για τη δημιουργία μικρών «ουρανοξυστών» στην Αθήνα.

Ακόμα, δεν θα επιτρέπεται η πλήρης σφράγιση του φυσικού εδάφους από το υπόγειο, θα υπάρχει περιορισμός των σκληρών επιφανειών των ακαλύπτων και θα είναι υποχρεωτική η συλλογή και ο διαχωρισμός των σκουπιδιών στην περίφραξη ή το όριο του οικοπέδου. Επίσης δεν θα επιτρέπεται η δημιουργία νέων γιαπιών και θα καθίσταται ξανά υποχρεωτική η ολοκλήρωση του κελύφους του κτιρίου εντός ορισμένων ετών από το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης. Παράλληλα, σε πολλές κατηγορίες κτιρίων θα καθίσταται υποχρεωτική η προσβασιμότητα ΑΜΕΑ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki