Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Εμπορικά κέντρα : Δεν είναι όλα ρόδινα

Το City Gate στη δυτική Θεσσαλονίκη, είναι το πρώτο εμπορικό κέντρο που κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 τον Μάιο. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του City Gate ανέφερε τη μείωση των εσόδων και την αποχώρηση πολλών εμπόρων ως βασική αιτία για το αίτημα προστασίας από τους πιστωτές της. Σήμερα ποσοστό άνω του 30% των καταστημάτων του παραμένουν κενά. Το City Gate ελέγχεται από τον διεθνή επενδυτικό όμιλο ακινήτων APN Property Group, που ελέγχει επενδυτικά κεφάλαια ακινήτων αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η επένδυση για τη δημιουργία του ανήλθε σε 80 εκατ. ευρώ. Δεδομένη θεωρείται, πάντως, η βούληση του APN να εξέλθει της ελληνικής αγοράς.

Δεύτερη περίπτωση που αποδεικνύει τις δυσμενείς συνέπειες της ύφεσης σε άλλοτε μεγαλεπήβολα σχέδια αποτελεί το εμπορικό κέντρο Olympia Mall, στη Θεσσαλία. Το συγκεκριμένο ακίνητο του ομίλου Lamco έχει περιέλθει στον έλεγχο της Ελληνικής Τράπεζας, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων της ιδιοκτήτριας εταιρείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον σχεδιασμό της τράπεζας περιλαμβάνεται η μελέτη εναλλακτικών χρήσεων του συγκεκριμένου ακινήτου, ωστόσο η τρέχουσα συγκυρία δεν ευνοεί την υλοποίησή τους στο ορατό μέλλον. Η κατασκευή του Olympia Mall είχε στοιχίσει περί τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ στόχο αποτελούσε η προσέλκυση περισσοτέρων από 1,5 εκατ. καταναλωτών ετησίως. Προβληματική υπήρξε επίσης η λειτουργία του εμπορικού κέντρου Gaea Lifestyle Center, ιδιοκτησίας της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας. Το συγκεκριμένο άνοιξε το 2008, ένα έτος-ορόσημο για το λιανεμπόριο, καθώς έκτοτε οι τζίροι των εμπορικών καταστημάτων συρρικνώνονται δραστικά σε ετήσια βάση. Ενάμιση χρόνο μετά τα εγκαίνια μπήκε πωλητήριο στο Gaea και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια λύση. Σε ό,τι αφορά το Pantheon Plaza, εμπορικό κέντρο που επίσης εγκαινιάστηκε το 2008 στη Λάρισα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία, ο διεθνής όμιλος Sonae Sierra ενισχύει διαρκώς τις δραστηριότητές του, όμως οι επιδόσεις του παραμένουν κατώτερες των αρχικών προσδοκιών.

Αντοχές εμφανίζουν μέχρι στιγμής τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development, ωστόσο τα μεγέθη τους είναι μειωμένα φέτος. Η εταιρεία πρόσφατα ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα 5 εκατ. ευρώ στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cοsmos της Θεσσαλονίκης, ανανεώνοντας χώρους και εμπορικό μείγμα. Παρά ταύτα, στο τρίμηνο του έτους οι πωλήσεις του μειώθηκαν 8%, ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία κατά 13,5%. Κατ’ αναλογία, στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens, ο τζίρος και η κερδοφορία υποχώρησαν κατά 5% και 7,6% αντίστοιχα, ενώ και στο Golden Hall οι πωλήσεις και τα κέρδη συρρικνώθηκαν κατά 11% και 19% το πρώτο τρίμηνο φέτος.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki