Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Χωρίς "αέρα" η αγορά

Χάθηκε ο «αέρας» ή άυλη εμπορική μίσθωση απο την αγορά. Μεγάλες αλυσίδες έδιναν μέχρι και 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ως «καπάρο» για ένα κατάστημα στην Ερμού και σήμερα οι ιδιοκτήτες έχουν διαγράψει την απαίτηση αυτή απο τις διαπραγματεύσεις .

Οι αιτίες πολλές. Οι παραδοσιακές εμπορικές «πιάτσες» έχουν να ανταγωνιστούν τα εμπορικά κέντρα, τα οποία δείχνουν να αντέχουν στην κρίση, σημειώνοντας κατά κύριο λόγο μονοψήφια ποσοστά μείωσης του τζίρου. Το άνοιγμα καταστημάτων σε εμπορικά κέντρα κρίνεται πιο συμφέρουσα επιλογή για τους εμπόρους, γι' αυτό και στα περισσότερα ελληνικά malls οι κενοί χώροι είναι ελάχιστοι. Το ανώτατο ενοίκιο σε εμπορικό κέντρο στην Αθήνα φτάνει τα 45 ευρώ/τ.μ. το μήνα, χωρίς μεταβολή το προηγούμενο εξάμηνο. Πρόκειται ουσιαστικά για το 1/3 του ενοικίου που δίνεται στην οδό Ερμού, αλλά θα πρέπει να υπολογιστεί και ποσοστό επί του τζίρου των καταστημάτων. Ωστόσο, η στροφή των καταναλωτών σε οργανωμένες αγορές όπως τα malls οδηγεί τους εμπόρους στο να ανοίγουν εκεί τα καταστήματά τους. Όπως προβλέπουν οι ειδικοί, μετά τις εκπτώσεις θα έρθει νέο κύμα λουκέτων σε όλη την Αθήνα, αλλά και στο κέντρο της πόλης που κάποτε ήταν το ισχυρότερο εμπορικό σημείο. Η ελπίδα των επιχειρηματιών να «ρεφάρουν» μέρος από τη χασούρα διαψεύδεται, καθώς η κίνηση στα καταστήματα των παραδοσιακών εμπορικών δρόμων είναι υποτονική.

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα χάσουν περισσότερο από τον μισό τζίρο τους το 2012. Συγκεκριμένα, η υποχώρηση τζίρου και κερδών για φέτος θα φτάσει το 55% σε σύγκριση με το 2011. Στο χονδρικό εμπόριο, δε, η μείωση του τζίρου την περίοδο 2009-2012 ανέρχεται σε 75%! Με αυτή την κατάσταση είναι αναμενόμενη και η κατάρρευση του λεγόμενου εμπορικού real estate, δηλαδή της μίσθωσης ή της πώλησης καταστημάτων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki