Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

"Λουκέτα":Το βαρόμετρο

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να φτάσει φέτος ο αριθμός των κενών καταστημάτων καθώς και άλλων επαγγελματικών χώρων που στεγάζουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις . αγορά επαγγελματικών ακινήτων «μεγάλης ηλικίας» βρίσκεται πλέον σε «μέγγενη» καθώς από την μία πλευρά στο ήδη υψηλό αδιάθετο απόθεμα αδιάθετων επαγγελματικών χώρων προστίθενται και εκείνα τα οποία ήταν μισθωμένα σε επιχειρήσεις που διακόπτουν την δραστηριότητα τους ενώ από την άλλη περιορίζεται αισθητά και ο αριθμός των επιχειρήσεων που ξεκινούν την παρουσία τους. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα στο αδιάθετο απόθεμα επαγγελματικών ακινήτων μόνο στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας να προστεθούν περί τις 8.000 ακίνητα. «Ο αριθμός των κενών καταστημάτων και επαγγελματικών χώρων αυξάνεται με θεματικούς ρυθμούς από τις αρχές του χρόνου. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε ακίνητα που βρίσκονται σε ορόφους πολυκατοικιών που στέγαζαν βιοτεχνικές επιχειρήσεις αλλά και σε εμπορικούς χώρους που βρίσκονται σε περιοχές μειωμένης εμπορικής προβολής. Από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις προκύπτει το συμπέρασμα ότι από τις αρχές του χρόνου σημειώνεται σημαντική επιδείνωση των στοιχείων .

Μία τέτοια εξέλιξη επηρεάζει τόσο την απασχόληση όσο και την αγορά ακινήτων.» τόνιζε χαρακτηριστικά οικονομικός αναλυτής ο οποίος μάλιστα επισήμανε ότι όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι τάσεις αυτές θα επιδεινωθούν λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας. «Παραδοσιακοί κλάδοι προπύργιο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συρρικνώνονται και σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης η κατάσταση αυτή δεν προβλέπεται να βελτιωθεί.» έλεγε χαρακτηριστικά , αναφερόμενο στις επιπτώσεις της κρίσης της ελληνικής οικονομίας. Τα επισημάνσεις αυτές φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία στα οποία καταγράφεται: -μείωση του όγκου πωλήσεων των μικρών επιχειρήσεων τροφίμων. -επιβράδυνση του όγκου πωλήσεων των μικτών και μεσαίων επιχειρήσεων ειδών ένδυσης και υπόδησης -μείωση της παραγωγής των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων -μείωση της παραγωγής ετοίμων ενδυμάτων -μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στο εμπόριο. «Η αύξηση του αριθμού των αδιάθετων επαγγελματικών χώρων είναι μία πραγματικότητα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από την επιμήκυνση του απαιτούμενου χρόνου για την μίσθωση των κενών χώρων. Τους τελευταίου όμως μήνες είμαστε αντιμέτωποι και με μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα κατάσταση. Πρόκειται για την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που αδυνατούν να καταβάλλουν στους ιδιοκτήτες το ποσό του ενοικίου. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις σχετικές υποθέσεις που παραπέμποντας για επίλυση στην δικαιοσύνη. Σήμερα επομένως το πρόβλημα δεν είναι μόνο αν ο επαγγελματικός χώρος είναι κενός ή νοικιασμένος αλλά και όσο αν ο ενοικιαστής πληρώνει το ενοίκιο.» τόνιζε ιδιοκτήτης επαγγελματικών χώρων που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας τους οποίους νοικιάζει σε μικρές επιχειρήσεις.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki