Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Γυρίστε τη πλάτη

Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «θύματα» της κρίσης. Και μάλλον ο χαρακτηρισμός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα . Σύμφωνα με έρευνα που έκανε μεγάλη εταιρεία ακινήτων τις μεγαλύτερες απώλειες στην κρίση έχουν:

-τα βιομηχανικά κτίρια μεγάλης ηλικίας . Πτώση τιμών άνω του 40% με τις εμπορικές αξίες έως και 60% χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.

-οι μικρές υπόγειες αποθήκες που βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων –κυρίως της Αθήνας- που δεν προσφέρονται για αλλαγή χρήσης. Πτώση τιμών άνω του 35% και σε ορισμένες περιπτώσεις η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος καθιστά την καταγραφή αδύνατη.

-οι κατοικίες και τα γραφεία που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές. Η πτώση υπερβαίνει το 15% αν και το «πάγωμα» των μεταβιβάσεων έχει επηρεάσει τον ρυθμό υποχώρησης του μέσου επιπέδου τιμών. Εχουν καταγραφεί μεταβιβάσεις σε τιμές έως και 35% χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2008.

-τα ακίνητα στα οποία ο πωλητής δεν διαθέτει το σύνολο της κυριότητας ή της επικαρπίας .Εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπου ο αγοραστής θέλει να αγοράσει το «δικαίωμα» , στην πραγματικότητα έχουν σταματήσει οι αγορές . Δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία για συγκρίσεις.

-τα ακίνητα που είναι εξ αδιαιρέτου και δεν πωλείται το σύνολο του ακινήτου αλλά ένα ποσοστό του. Δεν υπάρχουν επαρκή στατιστικά στοιχεία για συγκρίσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας , στα ακίνητα των δύο τελευταίων κατηγορiών η πτώση των τιμών είναι θεαματική σε σύγκριση με το 2008 , ενώ ταυτόχρονα η πώληση τους έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη αφού οι αγοραστές σπανίζουν. Ιδιαίτερα δυσμενής είναι και η θέση ιδιοκτητών που έχουν ιδιοκτησίες που βρίσκονται είτε σε προβληματικές περιοχές είτε σε προβληματικά στοιχεία. Για παράδειγμα καταστήματα που βρίσκονται σε στοές παλαιών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας έχουν σημαντική κάμψη καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η ενοικίαση τους και αυτό αποτρέπει εκείνους που προσδοκούν η επένδυση τους να αποφέρει κάποιο εισόδημα. Ανάλογη είναι και η κατάσταση των καταστημάτων σε δρόμους που χαρακτηρίζονται ποιοτικά υποβαθμισμένοι όπως για παράδειγμα στο τρίγωνο Αθηνάς-Ευριπίδου –Πειραιώς,

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki