Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κτηματολόγιο: Πως θα υπολογίζετε το λογαρισμό

Τη διαδικτυακή εφαρμογή «Υπολογισμού τελών και δικαιωμάτων» με την οποία μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να υπολογίσει μόνος του το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει για κάποια συναλλαγή του με τα Κτηματολογικά Γραφεία (π.χ. αγοραπωλησία, εγγραφή προσημείωσης κ.ά.) θέτει από σήμερα στη διάθεση του κοινού η Κτηματολόγιο ΑΕ. Ο υπολογισμός τελών και δικαιωμάτων μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής αφορά τα Κτηματολογικά Γραφεία Πειραιά, Χαλανδρίου, Σαλαμίνας, Πατρών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, 'Αρτας, Χίου, Ηρακλείου και Χανίων (έμμισθα Υποθηκοφυλακεία). Στόχος είναι να επεκταθεί η χρήση της εφαρμογής και στα άμισθα Υποθηκοφυλακεία που λειτουργούν ως Κτηματολογικά Γραφεία, προσαρμοσμένη στις ειδικές ανάγκες που προκύπτουν από το καθεστώς λειτουργίας τους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπάρχουν δύο είδη τελών και δικαιωμάτων ανάλογα με το είδος της πράξης:

α) πάγια και

β) αναλογικά, που υπολογίζονται επί του ποσού της συναλλαγής π.χ. επί αγοραπωλησίας στο τίμημα της πώλησης, επί προσημείωσης ή υποθήκης στο ποσό για το οποίο αυτή εγγράφεται.

Για τον υπολογισμό του οφειλόμενου ποσού ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει το σωστό είδος εγγραπτέας πράξης και να συμπληρώσει το ποσό της συναλλαγής. Σε περίπτωση που το δημόσιο έγγραφο (συμβόλαιο, δικαστική απόφαση κλπ.) περιλαμβάνει περισσότερες από μία πράξεις (π.χ. αγορά και γονική παροχή, ή αποδοχή κληρονομιάς και δωρεά) ο υπολογισμός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί για κάθε είδος ξεχωριστά. Εάν κατά τη συναλλαγή, ο ενδιαφερόμενος σκοπεύει να ζητήσει και έκδοση πιστοποιητικού καταχώρισης, μπορεί να συμπληρώσει το πλήθος των πιστοποιητικών που θα αιτηθεί, ώστε να συνυπολογιστεί το κόστος τους. Η εφαρμογή βρίσκεται στον ιστότοπο της Κτηματολόγιο ΑΕ www.ktimatologio.gr στην πύλη e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ /Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες /Κτηματολόγιο σε Λειτουργία και η πρόσβαση σ΄αυτήν είναι ελεύθερη (δεν χρειάζεται κωδικός πρόσβασης).

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki