Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΕΛΛΗΝΙΚΟ:Προσχέδιο ισχύος 2 μηνών

Εντελώς ξαφνικά και με ορατή την διαξαγωγή των εκλογών τον Απρίλιο το ΥΠΕΚΑ έδωσε στην δημοσιότητα ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου για το πλαίσιο αξιοποίησης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού. Η ενέργεια αυτή , χωρίς να έχει καμία πρακτική επίπτωση ήδη έχει προκαλέσει ερωτήματα για την σκοπιμότητα της. Αναλυτικά στο προσχέδιο :

- Προσδιορίζονται οι χωροταξικοί, πολεοδομικοί αλλά και δημοσιονομικοί και αναπτυξιακοί στόχοι της αξιοποίησης.

- Προσδίδεται στο ακίνητο του Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, για πρώτη φορά, ενιαία και συνολική πολεοδομική ταυτότητα, συμβατή με τον αναπτυξιακό του προορισμό και τη μακρο-χωροταξική του ένταξη.

- Καθορίζονται, ειδικότερα, τα βασικά πολεοδομικά μεγέθη του ακινήτου (γενικές χρήσεις γης, μικτός συντελεστής δόμησης, ύψος κτιρίων και εγκαταστάσεων, μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη, ελάχιστο εμβαδόν Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής κλπ).

- Eισάγεται ειδική διαδικασία για την αξιοποίηση του ακινήτου, με σαφή βήματα ανά στάδιο, η οποία συμβαδίζει με τη διαδικασία επενδυτικής ωρίμανσης και μπορεί να ανταποκριθεί τόσο στην κλίμακα της επιδιωκόμενης ανάπτυξης όσο και στην πρωτοτυπία του αναπτυξιακού εγχειρήματος.

- Παρέχεται, ειδικότερα, η εξουσιοδότηση για την έγκριση του γενικού σχεδίου ανάπτυξης του ακινήτου με Προεδρικό Διάταγμα για λόγους κυρίως ασφάλειας δικαίου στη διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου.

- Παρέχονται οι εξουσιοδοτήσεις για τις λοιπές εγκρίσεις (ΥΑ ή ΚΥΑ) εφαρμογής του επενδυτικού σχεδίου και έτσι αποσαφηνίζεται πλήρως και συστηματοποιείται το αδειοδοτικό/χωροθετικό «τοπίο» της αξιοποίησης του ακινήτου, αλλά και ο τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών της επένδυσης.

- Ενδυναμώνεται η επενδυτική αξία του ακινήτου και διευκολύνεται η διαδικασία αξιοποίησής του που έχει ήδη δρομολογηθεί από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

- Αποτυπώνεται, δηλαδή, πλήρως το θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης του ακινήτου, πριν την εμφάνιση των επενδυτών, οι οποίοι έχουν κληθεί (διεθνώς) να εκδηλώσουν κατ’ αρχήν το ενδιαφέρον τους στον διαγωνισμό την 30.3.2012.

Επίσης, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις της ιδίας Ενότητας:

- Συνιστάται το Γραφείο Ελληνικού στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα λειτουργήσει ως «υπηρεσία μίας στάσεως» για όλα τα θέματα που αφορούν την έγκριση και εφαρμογή του επενδυτικού σχεδίου.

- Καθιερώνεται ειδική διαδικασία για την κατεδάφιση από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. κτιρίων, εγκαταστάσεων και αποθηκευτικών χώρων που βρίσκονται στην περιοχή αξιοποίησης και τα οποία επίσης ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

- Μεταφέρονται στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης και διαχείρισης και της παράκτιας ζώνης έμπροσθεν του πρώην αεροδρομίου (Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά) η οποία ήδη έχει περιγραφεί στο αντικείμενο αξιοποίησης του διαγωνισμού. - Καθορίζονται ειδικές διαδικασίες αποβολής των τρίτων (παραχωρησιούχων, χρηστών και μισθωτών) από το ακίνητο, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και της ωρίμανσής του, ιδίως σε περιπτώσεις δυστροπίας εκ μέρους των τρίτων, με σκοπό την αποτροπή μελλοντικών καθυστερήσεων στην υλοποίηση του έργου και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του ελληνικού δημοσίου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki