Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αθηναϊκό λήφτινγκ

Παρεμβάσεις λήφτινγκ στην Αθήνα. Η πρώτη κίνηση αφορά τοιχογραφίες στις όψεις των κτιρίων. Ήδη ολοκληρώθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), τα τρία έργα που εντάσσονται στη δράση «Εικαστικές παρεμβάσεις στον Δημόσιο Χώρο - Ζωγραφική επί των τυφλών Όψεων των κτιρίων» και με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου. Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση του Πιλοτικού Προγράμματος, αφορά την υλοποίηση τριών τοιχογραφιών στους τυφλούς τοίχους κτιρίων επιλεγμένων πολυκατοικιών της Αθήνας:

• Υποέργο 1: Φρειδερίκου Σμιθ 4 & Κασομούλη - Ν. Κόσμος, Εικαστικό: Αναστασία Κουμπάρη, ΑΣΚΤ.

• Υποέργο 2: Κριεζώτου 6 - Ιστορικό Κέντρο, Εικαστικό: Πάνος Σκλαβενίτης, ΑΣΚΤ.

• Υποέργο 3: Πειραιώς 20 & Μενάνδρου, Ξενοδοχείο Vienna, Ομόνοια.

Για τη ζωγραφική μεταφορά των έργων επιμελήθηκε το συνεργείο Κρέτση με τη συνεργασία του Μ. Αναστασάκου. Το συνολικό κόστος και των τριών παρεμβάσεων είναι 47.000 ευρώ και η χρηματοδότηση έγινε από πόρους του Πράσινου Ταμείου - ΥΠΕΚΑ. Η ανταπόκριση των κατοίκων της Αθήνας ήταν μεγάλη από την αρχή της δράσης, με την υποβολή συμμετοχής τους με τυφλούς τοίχους των πολυκατοικιών τους στο Πρόγραμμα, κατά τη φάση της υλοποίησης των παρεμβάσεων, αλλά και με τη θερμή αποδοχή του τελικού εικαστικού αποτελέσματος. Η επιλογή των κτιρίων και των αντίστοιχων εικαστικών παρεμβάσεων, προέκυψε κατόπιν αξιολόγησης από αντίστοιχες επιτροπές των δύο οργανωτικών φορέων και οριστικοποιήθηκε κατόπιν της εξέτασης των προϋποθέσεων εφαρμογής (συναίνεση ιδιοκτητών/γειτόνων, επιφάνεια παρέμβασης, παραχώρηση χώρου για προσωρινή τοποθέτηση σκαλωσιών και λοιπά τεχνικοοικονομικά θέματα οργάνωσης εργοταξίου).

Επίσης ,προχωρά η πολεοδομική και κτιριακή ανάπλαση των περιοχών “Γεράνι” και “Κεραμεικός-Μεταξουργείο”, μετά την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου στη Βουλή. Έτσι θεσμοθετούνται φορολογικά και οικονομικά κίνητρα ώστε να υπάρξει στήριξη των κατοίκων και μεγαλύτερη κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει:

• Μείωση φόρου εισοδήματος, ανάλογα με το κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού των κτηρίων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, ισόγεια καταστήματα ή γραφεία, των κοινόχρηστων χώρων και των όψεων αυτών, καθώς και των διατηρητέων κτηρίων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ στις περιπτώσεις που δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης.

• Εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φόρου μεταβίβασης, για τις αγοραπωλησίες των ακινήτων αυτών.

Στόχος είναι η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας μέσα από ένα πλέγμα παρεμβάσεων που αφορούν στη λειτουργική, περιβαλλοντική, οικονομική και αισθητική αναζωογόνησή του, για να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων, που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση και βελτίωση των χαρακτηριστικών της περιοχής, ώστε να γίνει και πάλι το κέντρο της Αθήνας σημείο αναφοράς, να κατοικηθεί και να αποκτήσει ζωή.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki