Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα ακίνητα και ο Χότζας

Πέραν από τον ΕΝΦΙΑ, οι επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό, με τους ιδιοκτήτες να καλούνται να πληρώσουν αρκούντως «αλμυρά» ποσά προκειμένου να αποκτήσουν «ηλεκτρονική ταυτότητα» κτιρίου, ενεργειακό πιστοποιητικό ή απλά θέλουν να πωλήσουν ή να μισθώσουν τα ακίνητά τους.Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο η επίσκεψη ενός μηχανικού -είτε γιατί ο πολίτης θέλει να κάνει αποδοχή κληρονομιάς, είτε γιατί θέλει να πωλήσει ένα ακίνητο - προκειμένου να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες φθάνει στο ποσό των 500 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό ανεβαίνει με γεωμετρική πρόοδο, ανάλογα με το μέγεθος του ακινήτου, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και τη «χρήση» που θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης.

Ουσιαστικά, ένας ιδιοκτήτης μπορεί τελικά να καταλήξει να καταβάλει όλα τα έσοδά του από ενοίκια και πιθανώς οι «κρυφές» χρεώσεις να φθάσουν να ξεπεράσουν και το ποσό που έχει πληρώσει για τον ΕΝΦΙΑ. Αποτέλεσμα είναι αρκετοί ιδιοκτήτες να μην προχωρούν στις παραπάνω κινήσεις – λόγω αδυναμίας να πληρώσουν όλα όσα τους ζητούνται – και επομένως χιλιάδες ακίνητα μένουν αναξιοποίητα.

Ακολούθως καταφθάνει το περίφημο «ενεργειακό πιστοποιητικό», το οποίο είναι υποχρεωτικό από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα πρέπει να αναγράφεται σε όλα τα συμβόλαια αγοράς, πώλησης, μεταβίβασης. Το κόστος του υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 150 ευρώ, ενώ για τους επαγγελματικούς χώρους κυμαίνεται από 1,5 έως 1,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ιδιαίτερα οι επαγγελματικοί χώροι εμφανίζουν μεγαλύτερη επιβάρυνση καθώς οι ιδιοκτήτες προκειμένου να προχωρήσουν στην ενοικίασή τους, χρειάζονται πλειάδα πιστοποιητικών, με αποτέλεσμα το κόστος που καλείται να πληρώσει προκειμένου να τα αποκτήσει να καθίσταται αρκετές φορές απαγορευτικό.

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης: 100-250 ευρώ για κατοικίες – Για καταστήματα από 1,5 ευρώ/τ.μ.

Για μονοκατοικία έως 200 τ.μ.: 150-200 ευρώ – Για μεγαλύτερη είναι περίπου ένα ευρώ/τ.μ.

Έλεγχος και βεβαίωση αυθαιρέτων: 250-300 ευρώ

Ταυτότητα κτιρίου: 200 ευρώ η επίσκεψη του μηχανικού

Βεβαίωση για εντός σχεδίου ακίνητα: 70-90 ευρώ

Βεβαίωση για εκτός σχεδίου ακίνητα: 150-170 ευρώ

Εύρεση εγγράφων στην Πολεοδομία: 30 έως 40 ευρώ ανά επίσκεψη

Νέο τοπογραφικό: 400 ευρώ

Επανέκδοση τοπογραφικού λόγω λήξης: 50 ευρώ

Τοπογραφικό εκτός σχεδίου: 200-250 ευρώ για ένα ακίνητο 80-100 τ.μ.

Έλεγχος ηλεκτρολόγου: 50 έως 100 ευρώ

Νομικές υπηρεσίες: 400-500 ευρώ

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki