Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το σχέδιο για τις αντικειμενικές

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 μετατίθεται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι από τον Ιανουάριο του 2017 οι αντικειμενικές αξίες θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων, ενώ το ίδιο διάστημα θα καταργούνταν και ο ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, η αδυναμία δημιουργίας του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των νέων τιμών, σε συνδυασμό με τη δυσκολία δημιουργίας ενός νέου φόρου που θα αποδίδει περί τα 3,5 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους, ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει από τους δανειστές πίστωση χρόνου για να μπορέσει να εκπληρώσει τη μνημονιακή δέσμευση.

Το νέο σύστημα, όταν αυτό είναι έτοιμο, θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου συστήματος σημαίνει ότι και το 2017 τα ακίνητα θα συνεχίσουν να φορολογούνται με πλασματικές αξίες, δεδομένου ότι ακόμα και σήμερα οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες κατά 30% μεσοσταθμικά σε σχέση με τις εμπορικές τιμές.

Στην περίπτωση όπου το Δημόσιο έθετε σε εφαρμογή το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών από τον Ιανουάριο του 2017, θα είχε μεγάλες απώλειες εσόδων, καθώς δεκάδες φόροι υπολογίζονται με βάση αυτές. Οπως γίνεται αντιληπτό, εφόσον εφαρμοστεί το νέο σύστημα, θα μειωθούν οι αξίες των ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν και τα έσοδα:

• Των δήμων από το τέλος ακινήτων που επιβάλλουν.

• Του φόρου δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών.

• Του φόρου μεταβίβασης ακινήτων κ.λπ.

• Των πολεοδομικών προστίμων.

• Των τεκμηρίων και της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης.

Προκειμένου, λοιπόν, να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα οι φόροι αλλά και εξαιτίας των αδυναμιών που περιγράφηκαν παραπάνω, η κυβέρνηση ζήτησε τη μετάθεση για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος αντικειμενικών αξιών, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα γίνουν το 2018.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki