Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι αλλαγές και τα χαράτσια

Ξεκίνησαν οι σχεδιασμοί για το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) που θα κληθούν να υποβάλουν στα μέσα Απριλίου περισσότεροι από 6 εκατ. φορολογούμενοι. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των αλλαγών στο έντυπο Ε1, καθώς πολύ πιθανόν να χρειαστεί να γίνει διαχωρισμός κάποιων εισοδημάτων έτσι ώστε να είναι ευκολότερος ο προσδιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών. Σε κάθε περίπτωση, τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα θα είναι «τσιμπημένα» σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εξαιτίας της αλλαγής του φορολογικού πλαισίου.

Συγκεκριμένα, το μειωμένο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (αριθμός παιδιών), οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και οι αυξημένοι συντελεστές φορολόγησης για όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα αναμένεται να διευρύνουν τις επιβαρύνσεις για τους περισσότερους φορολογουμένους. Με βάση τα ανωτέρω, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν αυξημένους φόρους, καθώς η οριστική εκκαθάριση των εισοδημάτων τους θα γίνει μετά την υποβολή των δηλώσεων. Και αυτό καθώς για το 2016 η μηνιαία παρακράτηση φόρου υπολογίστηκε τους πρώτους πέντε μήνες του έτους (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο) με το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ και τις πιο ευνοϊκές κλίμακες, ενώ κατά τους επόμενους επτά μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο, η παρακράτηση φόρου υπολογίστηκε με βάση τα μειωμένα αφορολόγητα όρια και τις νέες φορολογικές κλίμακες. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι, με τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετους φόρους που θα αντιστοιχούν στις πρόσθετες διαφορές.

Σημειώνεται ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος για όσους καλούνται να πληρώσουν στην εφορία λήγει τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, ενώ οι επόμενες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Στις σημαντικότερες αλλαγές που έχουν γίνει (θα ακολουθήσουν και άλλες) στο βασικό έντυπο Ε1 συγκαταλέγονται η δήλωση των δωρεών χρηματικών ποσών σε κόμματα και υποψήφιους βουλευτές, οι οποίες μάλιστα θα εκπίπτουν στο σύνολό τους από το φορολογητέο εισόδημα και οι νέοι κωδικοί για την υπεκμίσθωση αγροτεμαχίων.

Ειδικότερα:

• Νέος κωδικός 021-022. Συμπληρώνεται από τους φορολογουμένους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.

 

• Νέος κωδικός 037-038: Θα συμπληρωθεί από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Οι αγρότες θα φορολογηθούν με την κλίμακα μισθωτών -συνταξιούχων και συνεπώς δικαιούνται το έμμεσο αφορολόγητο των 8.636 - 9.545 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

 

• Νέος κωδικός 011-012: Αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές που διαθέτουν ποσά της αποζημίωσης ή των συντάξεων στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων.

 

• Καταργείται ο κωδικός 007-008: Τον συμπλήρωναν όσοι κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

 

• Καταργείται ο κωδικός 011-012: Αφορούσε όσους επιβαρύνονταν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 8% επί του συνολικού εισοδήματος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς).

 

• Νέος κωδικός 395-396: Δηλώνεται το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

 

• Νέος κωδικός 115-116: Θα συμπληρωθεί από τους φορολογουμένους που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση γαιών - γης.

 

• Νέος κωδικός 421-422: Θα συμπληρωθούν τα ενοίκια που καταβάλλονται σε Ιερές Μονές Αγίου Ορους.

 

• Νέος κωδικός 055-056:  Τον κωδικό αυτό θα συμπληρώσουν όσοι χρηματοδότησαν το 2016 πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό. Η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων και μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ εκπίπτει στο σύνολό της από το φορολογητέο εισόδημα.

 

• Νέος κωδικός 057-058: Θα συμπληρωθεί από όσους έχουν χρηματοδοτήσει υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Στην περίπτωση αυτή, η ιδιωτική χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογουμένου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki